Igualtat
Aparcat el pacte d’Estat LGTBI per no reobrir el cisma de la ‘llei trans’
Els socialistes aposten per moure l’agenda feminista a posicions de "majories"
El Govern de coalició vol «tancar ferides internes» i recuperar els consensos
El pacte d’Estat sobre els drets LGTBI ha deixat de ser una prioritat per al Ministeri d’Igualtat, en mans de la part socialista del Govern de coalició. Pedro Sánchez el va incloure en el seu discurs d’investidura com un compromís de legislatura després de pactar-ho amb Sumar en l’acord de coalició, al defensar que "avui més que mai és necessari un pacte d’Estat per les persones LGTBI, i el nou Govern de coalició progressista es compromet a treure aquest pacte d’Estat". Un mes després, el Consell de Ministres va nomenar com a directora de l’Institut de les Dones Isabel García, ara qüestionada per adjudicacions a una empresa familiar de Punts Lila en municipis governats pels socialistes.
Des de Sumar es va criticar el nomenament per les posicions d’Isabel García contra la llei trans. Ara, des dl Ministeri d’Igualtat volen deixar enrere el cisma intern que va generar la norma i asseguren que no s’ha plantejat promoure un pacte d’Estat sobre drets LGTBI.
La prioritat, segons afirmen fonts pròximes a la ministra Ana Redondo, és renovar el pacte d’Estat contra la violència de gènere. Pel que fa a drets LGTBI, des d’Igualtat apunten que la intenció és actuar de manera genèrica contra els discursos d’odi. Per fer-ho, els socialistes van promoure una subcomissió al Congrés que va ser avalada per tots els grups excepte Vox.
Sense al·ludir a les posicions del sector del feminisme clàssic del PSOE crític amb la llei trans, en la direcció del partit remarquen l’aposta per polítiques de "majories" i "transversals". Un missatge conciliador en la línia que intenta mantenir Redondo des que els socialistes van recuperar aquesta cartera. Un canvi que vol deixar enrere les divisions per centrar-se en qüestions que generin més consensos.
En la passada legislatura, les polítiques d’Igualtat, en mans de la dirigent d’Unides Podem Irene Montero, es van convertir en un vector de conflictes dins de la coalició. Algunes de les seves mesures no només van generar enfrontaments amb l’exvicepresidenta Carmen Calvo, sinó que van dividir orgànicament el PSOE. Precisament la llei trans va ser la qüestió que més debat i polarització va generar en l’últim congrés federal dels socialistes.
Notícies relacionadesXoc amb Sumar
Si des d’Igualtat es va defensar el nomenament d’Isabel García davant el rebuig dels socis, fent una picada d’ullet al feminisme clàssic per tancar ferides, ara se la torna a protegir després d’haver-se revelat que la seva parella hauria pogut rebre nombroses adjudicacions per part de diferents governs socialistes. Des de Sumar no han fet res més que apujar el to a través d’un comunicat: "La directora de l’Institut de les Dones no hauria d’haver sigut nomenada. La transfòbia és injustificable; utilitzar una institució transcendental en la lluita contra les discriminacions per a l’enriquiment personal, també. Ha de ser cessada de manera immediata".
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034