Guerra Civil

Un acte a Amposta recorda les víctimes de la batalla de l’Ebre

Monument en Commemoració i homenatge a les víctimes i combatents de la batalla de lEbre

Monument en Commemoració i homenatge a les víctimes i combatents de la batalla de lEbre / Gencat

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un acte promogut pel Govern català va recordar ahir a Amposta (Montsià) les víctimes de la batalla de l’Ebre, la més cruenta de la Guerra Civil, que va tenir lloc fa 86 anys, entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938. L’acte es va celebrar a la torre de la Carrova de Amposta, un lloc on en només 18 hores van morir 1.300 soldats dels dos exèrcits.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria en funcions, Gemma Ubasart, va afirmar en l’acte que "any rere any, amb l’impuls de la societat civil i les diferents institucions públiques" es recorda i homenatja les víctimes de la batalla "amb tota la dignitat que es mereixen", segons informa Efe.

Ubasart va remarcar que "la memòria democràtica ha de ser una escola de ciutadania" i que "cap jove, cap persona d’aquest país que no hagi viscut la guerra ni la dictadura, no ha d’ignorar que els drets i les llibertats que tenim avui són el resultat d’una lluita sorda i constant i d’un compromís antifeixista". La consellera també va voler destacar la necessitat de mantenir "ben viu el llegat històric" dels que van lluitar llavors "per la llibertat, la justícia, la democràcia i els drets humans".

Milers de morts

Notícies relacionades

El Govern va rememorar en un comunicat que, en els 115 dies que va durar el conflicte, van morir unes 30.000 persones, entre civils i soldats dels dos bàndols; 75.000 persones van resultar ferides i unes 15.000 van ser arrestades. Moltes de les baixes mortals van ser de joves d’entre 17 i 18 anys, integrants de l’anomenada Lleva del Biberó, mobilitzats per la Segona República.

A l’acte van assistir membres de l’associació francesa Amics dels Combatents de l’Espanya Republicana, entre els quals hi havia la presidenta, Claire Rol-Tanguy, filla d’Henri i Cécile Rol-Tanguy, que van ser brigadistes en la batalla de l’Ebre.