Debat a la Cambra baixa

El Govern afrontarà demà un ple que marcarà el rumb de la legislatura

L’Executiu farà el primer pas per als Pressupostos i futurs pactes amb el PP 

El Congrés aprovarà de manera definitiva la llei de paritat

Amb el mandat més encaminat, quedarà per resoldre la governabilitat de Catalunya

Per a la convalidació del decret anticrisi es necessita el vistiplau dels socis de la investidura 

El Govern afrontarà demà un ple que marcarà el rumb de la legislatura
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En el primer aniversari de les últimes eleccions generals, el Govern enfrontarà al Congrés un ple determinant per al futur de la legislatura. Demà, 23 de juliol, la Cambra baixa es reunirà a les deu del matí per iniciar el debat d’una desena de punts que seran claus per a l’esdevenir de l’Executiu: des de la viabilitat dels Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any vinent fins a l’acord amb el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), passant per la reactivació de l’agenda legislativa que tant demanen els socis parlamentaris de Sánchez. Així, el president del Govern podrà sortir de la Cambra baixa amb el seu mandat molt més encaminat, tot i que encara quedarà per resoldre la governabilitat de Catalunya, una peça essencial per a les aliances de l’Executiu central.

Via lliure per tramitar els Pressupostos.

El Govern va donar dimarts passat el tret de sortida per a l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2025. El Consell de Ministres va aprovar el sostre de despesa (199.171 milions d’euros) i el camí d’estabilitat (va situar el dèficit públic de l’any vinent en un 2,5%). Demà, el Congrés haurà de donar el vistiplau a aquests objectius d’estabilitat i de deute públic per a les administracions públiques, un pas necessari per elaborar els comptes públics.

A més, el Govern i els seus aliats aprovaran de manera definitiva la llei de paritat que, tot i que no ho sembli, és clau en aquest procés, ja que l’Executiu va incloure una esmena en aquesta norma que elimina la capacitat de veto del Senat al camí d’estabilitat, una prerrogativa que va introduir Mariano Rajoy el 2012. D’aquesta manera impediran que la majoria absoluta del PP a la Cambra alta tombi els objectius de dèficit i impedeixi la tramitació dels Pressupostos. PSOE i Sumar hauran de seguir negociant amb els seus socis per aprovar els comptes, però hauran esquivat el primer obstacle.

Acords amb el PP i la immigració.

Després de cinc anys de bloqueig del CGPJ, serà demà quan PP i PSOE materialitzin el seu acord amb la renovació dels 10 vocals que li corresponen al Congrés –el Senat farà el mateix dimecres– i amb l’aprovació de la reforma de la llei orgànica del poder judicial que conferirà el mandat al nou Consell per elaborar i aprovar, en el termini de sis mesos i per una majoria de tres cinquens, una "proposta de reforma del sistema d’elecció dels vocals de procedència judicial".

Aquest acord, que ha sigut impossible d’aconseguir durant els últims anys, sembla haver obert la porta a altres pactes. En aquest sentit, les dues formacions estan negociant la renovació del Banc d’Espanya i de la Junta Electoral Central (JEC). A més a més, sobre la taula s’han posat ja altres òrgans. Falta per veure si aquest clima d’entesa s’estén a la qüestió migratòria i aquest dimarts el PP dona suport a acceptar a tràmit la reforma de la llei d’estrangeria perquè el repartiment de menors que es troben a les Canàries, Ceuta i Melilla sigui obligatori entre la resta de comunitats. De moment, els populars prefereixen mantenir en secret el seu vot, tot i que avisen que faran el que sigui millor per a Espanya i "no allò que el salvi la papereta al Govern".

La unitat del bloc progressista.

Alhora que Sánchez posa a prova aquesta majoria alternativa amb el PP, el Govern haurà de demostrar que el bloc de la investidura –PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB, Podem i BNG- gaudeix de bona salut. Per a això, la principal prova serà la convalidació del decret anticrisi, per al qual necessita el vistiplau de tots els seus socis. De moment, l’Executiu de coalició sembla comptar amb el suport d’EH Bildu i la negociació amb els republicans catalans s’apunta que va també pel bon camí.

No obstant això, el PNB i Junts són més prudents de moment i prefereixen no avançar res. Tot i així, el veritable problema sembla estar en el suport de Podem. Així les coses, fonts de la formació morada denuncien que el decret estableix la caducitat de moltes de les mesures de l’escut social i reclamen que aquestes siguin permanents. Sobretot, aquelles que es van impulsar davant l’emergència habitacional. Encara hi ha marge per a la negociació.

Notícies relacionades

Reactivar l’agenda legislativa.

Serà, a més, el primer ple que aprovi una norma després del vistiplau a l’amnistia, fa ja gairebé dos mesos. Amb els socis reclamant donar un impuls a la legislatura, el Congrés aprovarà de manera definitiva la llei de paritat, després d’aixecar primer les esmenes introduïdes pel PP al Senat, i la llei de creació d’una autoritat independent que investigui els accidents aeris, ferroviaris i marítims. A més, la Cambra baixa recolzarà les lleis de bombers i agents forestals per remetre-les al Senat.

Temes:

Govern PSOE