"Avui posem el comptador a zero"

El Govern central liquidarà el deute de la Generalitat generat per les despeses de Rodalies

S’acorda la creació d’un fons anual de 150 milions per a investigació

Les xifres acordades a la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Financers suposen una transferència total de 1.520 milions al llarg de tres anys per a Rodalies, investigació i beques. La consellera Mas apunta a la «correcció de l’infrafinançament crònic que pateix Catalunya». 

"Avui posem el comptador a zero"
3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Tot apuntava que la reunió d’ahir de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Financers entre Estat i Generalitat seria la que veuria tancar l’acord respecte al finançament de Rodalies els pròxims anys. Així va ser, en part, però es va tancar només una de les branques d’un pacte que s’ha proposat, sobretot, saldar comptes pendents. El Govern central transferirà 1.520 milions d’euros en tres anys (2024, 2025 i 2026) per compensar Catalunya per despeses relacionades amb Rodalies de què s’ha hagut de fer càrrec l’autonomia i per les quals les dues parts feia gairebé una dècada que es barallaven; també per reparar els retards dels últims anys en el pagament de beques (i transferir els fons perquè a partir d’ara sigui la Generalitat qui s’encarregui de gestionar-les) i per posar en marxa un fons que financiï la investigació, la innovació i el desenvolupament.

Aquest acord "suposa una correcció en l’infrafinançament crònic que pateix Catalunya", va dir la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que va comparèixer amb la consellera de Territori, Ester Capella, després de la reunió de la Comissió Mixta. Totes dues van deixar clar que emmarquen aquest pacte en les promeses fetes en relació amb la investidura de Pedro Sánchez i que, sense un compromís d’aquest estil, no avançarien en una negociació per investir Salvador Illa. "No es pot plantejar una nova negociació si no es compleixen els acords previs".

El pacte de Rodalies és la part més important de l’acord, tant per l’import (1.057 milions), com perquè suposa posar "el comptador a zero", va dir Capella. La xifra es divideix en 4 partides: 191 milions seran per reforçar amb més trens les línies R1 i R4. "Fins ara, això ho pagava la Generalitat directament a Renfe, i hi havia una discussió permanent des del 2016 sobre qui havia de pagar-ho", va explicar Capella, recordant que aquest és un desacord que ha arribat fins als tribunals. "Ara tot aquest mal anomenat deute es liquida, posem el comptador a zero, i això vol dir que, a partir d’ara, aquests serveis que es consideraven no ordinaris, passaran a ser ordinaris, perquè corresponen a horaris i freqüències que ho necessiten", ha explicat. 850 milions més seran per al dèficit d’explotació. "Fins ara havíem de pagar directament l’operador i no rebíem la transferència; ara, rebrem la transferència i pagarem l’operador, que avui és Renfe, però que el 2025, per exemple, a la LR3 i LR4, serà Ferrocarrils de la Generalitat". Uns 13,4 milions més seran per fer millores a Lleida i 2,7 milions es destinaran a compensar els diners que ha hagut d’abonar la Generalitat per posar alternatives de transport quan actuacions sobre les vies han interromput la circulació de trens.

Notícies relacionades

Tot això es mantindrà després del 2026, de manera que l’Estat pagarà anualment uns 300 milions a la Generalitat per finançar el servei de trens, independentment que sigui el Govern català qui tingui la responsabilitat de gestionar-los. "Era necessari posar el comptador a zero i era necessari liquidar tots junts aquests procediments judicials", ha valorat Capella. A més de tot el que té a veure amb Rodalies, també es va acordar la creació d’un fons anual d’investigació. Estarà dotat amb 150 milions que, segons la consellera Mas, "permetran finançar infraestructures estratègiques i impulsar projectes importants en l’àmbit de la investigació i la innovació". Aquest any, l’Estat es compromet a fer les modificacions pressupostàries per finançar un llistat de projectes que ja li ha facilitat el Govern en funcions. I si no pot fer front a tot, afegirà el que falti a la partida del 2025.

La tercera pota de l’acord és una transferència de 2 milions anuals per finançar les beques que distribueix la Generalitat, encara que sigui aquesta institució autonòmica la que hereti la responsabilitat de gestionar-les. Catalunya rebrà gairebé 8 milions per compensar els retards que hi ha hagut en el finançament durant els últims tres cursos.