Presumpta corrupció

El jutge cita com a testimoni Sánchez pels negocis de la seva dona

La fiscalia recorrerà contra la decisió de Peinado que el president declari el dia 30

El magistrat també imputa el rector de la UCM després de les declaracions de dos vicerectors

El jutge cita com a testimoni Sánchez pels negocis de  la seva dona
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge Juan Carlos Peinado ha citat a declarar com a testimoni el president del Govern, Pedro Sánchez, el dia 30 de juliol a les 11.00 hores en relació amb els negocis de la seva dona, Begoña Gómez. La prova testifical es practicarà així com estableix l’article 413 paràgraf 12 de la llei d’enjudiciament criminal (Lecrim), per la qual cosa serà el magistrat qui es desplaci a les dependències on es troba el despatx oficial i domicili del testimoni, el complex presidencial de la Moncloa, segons consta en una providència.

La decisió de Peinado es va produir després que Gómez s’acollís divendres passat al seu dret a no declarar, en la investigació contra ella per presumptes delictes de tràfic d’influències i corrupció en els negocis. Vox, que exerceix l’acusació popular en la causa juntament amb les associacions Hazte Oír, Manos Limpias, el Moviment de Regeneració Política i Iustitia Europa, havia reclamat la compareixença com a testimoni del president del Govern perquè aclarís el contingut de les reunions que va mantenir la seva dona a Moncloa amb el rector de la Universitat Complutense, Joaquín Goyache Goñi, i amb l’empresari Juan Carlos Barrabés, que va ser recomanat per la dona de Sánchez en concursos públics.

La Fiscalia Provincial de Madrid preveu recórrer la decisió del jutge Peinado de citar a declarar com a testimoni Sánchez. Fonts del cas van confirmar la informació avançada per El País que afirma que el fiscal del procediment preveu sol·licitar al jutge que anul·li la providència donada a conèixer ahir.

Obligat a comparèixer

L’article 416.1 de la Lecrim disposa que, en els procediments penals, estan dispensats de l’obligació de declarar els parents en línia directa ascendent i descendent del processat, així com els seus germans, cònjuge o parella. Per això, Sánchez podria acollir-se, com ha fet la seva dona, al seu dret a no prestar declaració. Aquest és el motiu pel qual el jutge hauria d’informar abans el testimoni, que de tota manera estaria obligat a comparèixer.

En l’escrit en el qual Vox reclamava al jutge la declaració de Sánchez, la formació liderada per Santiago Abascal recordava que l’empresari Barrabés va reconèixer en la seva compareixença com a testimoni del 15 de juliol passat que havia mantingut "diverses trobades" i una "reunió al Palau de la Moncloa" i en la qual haurien sigut citats tant Gómez com Sánchez juntament amb una quarta persona.

Notícies relacionades

Peinado també va decidir modificar la condició de testimoni del rector de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Joaquín Goyache Goñí, per citar-lo el 29 de juliol a les 9.45 hores en qualitat d’investigat. La decisió de l’instructor es va produir una vegada "analitzades les declaracions dels testimonis", els vicerectors José María Coello de Portugal i Juan Carlos Doadrio, així com el testimoni que va deixar el 5 de juliol el màxim responsable de la universitat madrilenya, en què va reconèixer que va acudir a Moncloa a petició de la mateixa dona del president, que li va reclamar la creació de la Càtedra Extraordinària per a la Transformació Social Competitiva de la Universitat Complutense de Madrid (UCM).

En concret, l’exvicerector de Planificació de la UCM Juan Carlos Doadrio Villarejo va declarar que va ser el rector qui li va dir que havia de nomenar Gómez com a directora de la Càtedra Extraordinària per a la Transformació Social Competitiva de la UCM, segons informen a aquest diari fonts jurídiques.