El Govern salva el decret anticrisi després d’un pacte amb Podem

Els morats arriben a un acord amb l’Executiu a l’aconseguir el compromís del manteniment del bo social elèctric

El Govern salva el decret anticrisi després d’un pacte amb Podem
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’aritmètica parlamentària d’aquesta legislatura ha donat bones proves en els últims mesos que el Govern ha de negociar fins a l’últim suport per tirar endavant les seves iniciatives. La convalidació del decret anticrisi ahir va ser un exemple més. L’Executiu va tancar a escasses deu hores de la votació un acord amb Podem per eliminar del text la rebaixa del bo social elèctric i aconseguir el suport imprescindible dels morats. Així, el bloc de la investidura en la seva totalitat va donar el vistiplau –i el PP es va abstenir– al decret que conté, entre altres coses, la pròrroga de les rebaixes de l’IVA dels aliments bàsics i l’increment del sou dels funcionaris en un 2%.

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va reivindicar la novena pròrroga de les mesures que es van posar en marxa inicialment durant la pandèmia i que es van estendre després per les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna, primer, i a Gaza, posteriorment. La també vicepresidenta primera va assegurar que la intenció és «continuar ajudant les famílies espanyoles, les classes mitjanes i treballadores perquè transitin millor» la situació actual de pujada de preus.

No obstant, va apuntar que aquest decret comença la «retirada gradual» d’algunes de les mesures «atenent la previsió d’evolució de la inflació», tal com demana la Comissió Europea. És aquí on han xocat durant setmanes amb Podem, ja que la norma inclou una reducció gradual del bo social elèctric. «Amb els vots de Podem no es faran retallades i avui ho tornem a aconseguir», va reivindicar la secretària general de Podem, Ione Belarra, ahir després de tancar un pacte per retirar aquesta rebaixa a través d’una esmena que s’aprovarà al setembre.