Nous papers revelen el suposat pla d’Alay per aconseguir el suport rus

L’informe de l’operació Troia incorpora les fotografies d’una llibreta manuscrita trobades al telèfon del cap de l’oficina de Puigdemont

Nous papers revelen el suposat pla d’Alay per aconseguir el suport rus
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’informe policial de l’operació Troia incorpora les fotografies d’una llibreta manuscrita trobades al telèfon de Josep Lluís Alay, l’actual cap de l’oficina de Carles Puigdemont, en què mostra, segons els investigadors, «la planificació en estat avançat d’una estratègia d’internacionalització per aconseguir la independència de Catalunya» amb el suport de la Federació Russa. Els agents dedueixen aquesta idea arran de l’assignació de rols en el desenvolupament del projecte a determinades «persones relacionades amb l’Administració i els serveis d’intel·ligència» russos.

En aquestes anotacions apareix el nom d’Evgeny Primakov, exmembre del Comitè d’Afers Internacionals de la Duma Estatal, diputat del partit de Vladímir Putin i net de l’ex primer ministre rus Yevgeniv Primakov, i el d’Oleg Syromolotov, exviceministre d’Afers Exteriors i exdirector de contraintel·ligència del Servei Federal de Seguretat (FSB). D’això, segons la policia, «es dedueix la intencionalitat d’utilitzar aquestes dues persones en l’estratègia d’internacionalització, segurament a causa de les posicions que tots dos exercien llavors» en la política exterior de Rússia.

Al telèfon d’Alay també s’han trobat dues notes datades l’11 de juny del 2019, dies abans del seu segon viatge a Rússia (del 15 al 20 de juny d’aquell any), que fan referència a la biografia d’aquestes dues autoritats del país caucàsic. «L’anàlisi conjunta d’aquests indicis revela una prèvia preparació del viatge a Moscou, consistent en la recopilació de dades biogràfiques i professionals de dos membres de l’Administració russa, a qui dona un paper prominent en una estratègia d’internacionalització», afegeix la policia.

Reconeixement diplomàtic

Els «indicis objectius» demostren que el cap de l’oficina es va reunir amb Primakov durant aquest viatge. En aquest desplaçament, el cap de l’oficina de Puigdemont va estar acompanyat de l’empresari rus establert a Barcelona Alexander Dimitrenko. Sota dels noms de Primakov i Syromolotov, a la pàgina de la llibreta es pot llegir: «Organitzacions multilaterals i reconeixement diplom. amics», cosa que fa sospitar la policia que tot en el seu conjunt pot indicar que «són vies a través de les quals obtenir un reconeixement diplomàtic». I a la mateixa pàgina, apareixen les frases «neutralitzar pressions espanyoles», al costat d’«avalat per països tercers».

El següent apartat es denomina «concrecions» i es divideix en blocs de paraules, com «diplomàtica», «financera» i «documents», que enllaça a través d’una fletxa amb la frase «grup de persones acadèmics. AM russos». L’esquema continua amb una altra fletxa en què s’indica: «Si no accepten, unilateral i llei intern».

Notícies relacionades

Així, una altra pàgina de la llibreta, a la dreta, comença amb la paraula Moscou i sota figura «AB+SRV». La policia assenyala que AB podrien fer referència a les inicials d’Adrei Berzokov, exespia de la desapareguda KGB, mentre que SRV significaria «servei d’intel·ligència exterior rus».

Dos dies després de la gravació de la fotografia de la llibreta, al mateix telèfon mòbil d’Alay es registra «una imatge en què es pot observar un portanom de sobretaula» amb el nom de Berzrukov, imatge que suposadament va ser capturada durant l’assistència del cap de l’oficina de Puigdemont a una conferència a la Universitat MGMIO de la qual aquest és professor.

Temes:

Intel Arran