PP i PSOE renoven la meitat del CGPJ corresponent al Congrés

El Senat culminarà avui l’acord entre les dues formacions amb la votació dels 10 vocals restants del Poder Judicial

PP i PSOE renoven la meitat del CGPJ corresponent al Congrés

Eduardo Parra - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Amb gairebé sis anys de retard, el Congrés va renovar els deu vocals que li corresponen del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). PP i PSOE van materialitzar ahir el seu acord per repartir-se l’òrgan de govern dels jutges i, a més, van aprovar una reforma de la llei orgànica del poder judicial per conferir a aquest nou Consell el poder per tal que en el termini de sis mesos elabori i aprovi, per una majoria de tres cinquens, una «proposta de reforma del sistema d’elecció dels vocals de procedència judicial». Tot això davant el descontentament de la resta de formacions de la Cambra baixa que es van oposar o no van participar de les votacions.

Poques sorpreses hi va haver en un debat, el tercer en un mes sobre el mateix tema, en què el PP va reivindicar el seu èxit al fer «el primer pas per acabar amb 40 anys d’ingerència de la política al poder judicial» i el PSOE va inflar el pit per haver arrossegat els populars a la renovació d’un òrgan que feia més de cinc anys que estava bloquejat. Els socis del Govern, com Vox, van denunciar el pacte del bipartidisme per repartir-se el CGPJ, tot i que des de perspectives diferents. L’esquerra va lamentar que no se’ls hagi tingut en compte i l’extrema dreta que no s’hagi canviat ja el sistema d’elecció dels vocals del Consell.

«Despolititzar» la justícia

Notícies relacionades

«Montesquieu torna», va aplaudir la secretària general del PP, Cuca Gamarra, recordant el pensador que va assentar les bases de la separació de poders. La dirigent conservadora va reivindicar que el futur Consell faci una proposta per «despolititzar» la justícia. Al davant, el diputat del PSOE Francisco Aranda va retreure al PP que la renovació del CGPJ arribi «sis anys tard».

El Senat acaba avui la renovació del Consell amb l’elecció dels deu membres que falten.

Temes:

Govern PSOE