La reforma de la llei d’estrangeria no tira endavant pel veto de PP i Junts

L’Executiu va descartar retirar la nova norma abans de sotmetre-la a votació, com demanaven el PP i CC per continuar negociant

La reforma de la llei d’estrangeria no tira endavant pel veto de PP i Junts

Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El Govern va insistir durant els últims dies en la seva ═«mà estesa» al PP per arribar a un acord pel que fa a la reforma de la llei d’estrangeria per avisar que si naufragava «ja hi haurà temps de polèmiques». Aquest moment ha arribat. No només pel rebuig dels populars, el suport de qui més que per aritmètica parlamentària era necessari perquè governa la majoria de comunitats autònomes que haurien d’aplicar la norma per acollir els menors migrants arribats a la frontera sud. Junts, escudant-se en el fet que està negociant el traspàs de les competències en immigració, també va donar l’esquena a l’Executiu. PSOE i Sumar es van quedar en minoria. El Congrés va rebutjar així l’admissió a tràmit de la mesura amb 177 vots en contra (PP, Vox i Junts) i 171 a favor.

Des de Coalició Canària, formació que presideix el Govern canari i que va firmar la iniciativa juntament amb el Govern, van fer una última crida per retirar la mesura i intentar continuar negociant-la. La diputada Cristina Valido va afirmar des de la tribuna : «No puc arribar a les Canàries sense acord. Si no n’hi ha durant els pròxims minuts demanaré que no es voti i es quedi sobre la taula i continuem parlant». Això va ser exactament el que va fer.

Urgència de les Canàries

El PP es va afegir, precisament, a la postura de la diputada de Coalició Canària: «Acceptem i assumim la proposta. Retirin aquesta llei i posin-se a negociar si de veritat hi ha voluntat. Convoquin un ple extraordinari i monogràfic sobre immigració i a la Conferència de Presidents», va demanar la diputada Ana Alós des de la tribuna.

Llavors van començar les negociacions a diverses bandes, segons fonts parlamentàries, tot i que amb resistències des del grup socialista. Des de l’Executiu van argumentar en contra de la retirada que aquesta decisió tindria els mateixos efectes per votar-la en contra. Obligaria a presentar un nou text, de manera que la urgència que viu les Canàries per la seva pressió migratòria no es resoldria. Així mateix, des del Govern central van explicar que no tindria recorregut jurídic. En l’Executiu van acabar per rebutjar la retirada de la reforma abans de sotmetre-la a votació i van lamentar que tots els seus esforços per arribar a un acord amb el PP van ser en va malgrat acceptar, diuen, les seves propostes.

Notícies relacionades

El president de les Canàries, Fernando Clavijo, que va assistir al Congrés, va intentar fins a última hora buscar un acord. Sempre va defensar l’opció de legislar via decret, però des del Govern van avisar que per a això seria necessari també el suport del Congrés per a la seva convalidació. Altrament, decauria al mes de ser aprovat pel Consell de Ministres, amb la consegüent inseguretat jurídica.

El Govern sempre es va inclinar per no presentar la proposta de reforma si abans no estava garantit el suport dels populars. Finalment, es va decidir fer el pas igualment, a tall d’ultimàtum, però també amb la intenció que cada grup parlamentari «es retrati».

Temes:

Sumar Govern