Sánchez tanca avui amb Aragonès a BCN el traspàs de l’ingrés mínim

Els dos presidents es reuneixen en plena negociació de la investidura a Catalunya per escenificar la sintonia dels socialistes i els republicans

Un altre dels temes pendents és la condonació del deute i un finançament singular

Sánchez tanca avui amb Aragonès a BCN el traspàs de l’ingrés mínim
2
Es llegeix en minuts

En la setmana decisiva de les negociacions entre ERC i el PSC per a la investidura de Salvador Illa, el president del Govern espanyol mou fitxa per empènyer un acord. Avui, segons va confirmar la Moncloa després que ho avancés aquest diari, Pedro Sánchez ve a Barcelona per reunir-se amb el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès.

Una trobada que malgrat el context s’intenta dotar d’un marc institucional. Tot i que tot just acabar la reunió, segons va informar la Moncloa, tots dos presidiran la firma del conveni de traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital (IMV) junt amb la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. Un acord que ja es va tancar al febrer. En la cita no es descarta que s’abordin també altres acords pendents del pacte d’investidura de Sánchez.

Aquesta setmana, divendres, el cap de l’Executiu es reunirà amb el nou lehendakari, Imanol Pradales. Sánchez de desplaçarà a Vitòria per celebrar aquesta trobada i greixar les relacions amb el Govern basc, del qual forma part en minoria el PSE-EE.

Tot i que des de l’Executiu diuen mantenir-se al marge de les negociacions per a la investidura d’Illa, atorgant plena autonomia al PSC, dilluns ja es va convocar de manera paral·lela a les converses la comissió mixta d’assumptes econòmics i fiscals Estat-Generalitat per tancar compromisos pendents amb els republicans, encara al capdavant de l’Executiu català. El Govern i la Generalitat van donar un impuls al traspàs de Rodalies pel qual es transferiran 1.520 milions d’euros en tres anys (2024, 2025 i 2026) per compensar Catalunya per despeses relacionades amb aquesta infraestructura.

La data límit per a la investidura és el 25 d’agost, però la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va fer un ultimàtum per tancar un preacord abans de l’agost o, altrament, s’aixecaria de la taula. Tot i que fonts socialistes admeten que hi ha "voluntat" per part de la líder independentista de tancar un acord, sobretot després de la seva tornada a Espanya després de sis anys a Suïssa.

Els republicans també han demandat al Govern central avanços en els compromisos d’investidura i un "pas endavant clar" cap a una mena de quota catalana. El primer es va començar a materialitzar aquest dilluns, però el Govern espanyol continua tancant-se a l’opció del concert econòmic, per insistir en un finançament singular i en el marc de l’Estatut, igual que el PSC. L’acord sobre la condonació parcial del deute no es va abordar en profunditat en la trobada bilateral de dilluns, segons fonts de l’Executiu. Una de les qüestions que formen part de l’acord d’investidura amb els republicans i que estan encara sense desenvolupar.

Compromisos pendents

Notícies relacionades

La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar que abans de finalitzar el juliol abordaria aquesta qüestió, extensible a totes les comunitats autònomes que ho sol·licitin, amb un ordre que permetia començar per Catalunya. La data per aterrar la condonació parcial, que en el cas de Catalunya suposaria uns 15.000 milions, no està tancada.

La llista de deutes pendents que ERC exigeix al Govern abans de tancar un preacord amb el PSC va més enllà. A més de Rodalies, recursos en recerca o la condonació del deute.