Escenificació del traspàs de competències

Sánchez i Aragonès tanquen l’ingrés mínim per aplanar la investidura d’Illa

El president exigeix al cap de l’Executiu central que es mogui amb el nou finançament i la condonació dels 15.000 milions del deute contret amb el Fons de Liquiditat Autonòmica

«Sánchez s’ha de moure en el tema del finançament singular», diuen des d’ERC

Sánchez i Aragonès tanquen l’ingrés mínim per aplanar la investidura d’Illa
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president del Govern català, Pere Aragonès, es van reunir ahir al Palau de la Generalitat per escenificar el traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital (IMV) a l’Administració catalana. Es tracta d’un acord que feia gairebé quatre anys que estava pendent de complir-se i que s’ha tancat ara com a gest del Govern central per intentar que ERC s’avingui en els pròxims dies a facilitar la investidura de Salvador Illa (PSC) a Catalunya. És a dir, amb el traspàs de l’IMV a la Generalitat, ERC pot exhibir un èxit en la seva gestió de govern que li permeti justificar, d’aquí uns dies, un eventual pacte amb els socialistes. Els dos presidents també s’han compromès a "culminar" altres acords pendents entre el PSOE i ERC, tot i que no van precisar quins.

La cita entre presidents va durar una mica més d’una hora i, malgrat que cap dels dos va comparèixer públicament, sí que van emetre un comunicat conjunt en el qual van destacar que la trobada es va celebrar en un "clima cordial" i de "normalitat institucional".

Aplanar el camí

També va recordar que, a part del traspàs de l’ingrés mínim vital, aquesta setmana s’ha tancat una important injecció de recursos a la Generalitat per a Rodalies, beques i recerca científica. Això també cal interpretar-ho com un moviment del Govern espanyol per complir compromisos pendents amb ERC i, així, acostar la investidura d’Illa.

Els dos presidents es van emplaçar a "culminar" els acords pendents entre el Govern i la Generalitat que han anat pactant el PSOE i ERC en els últims anys. ¿Quins són? Principalment, un, la condonació per part de l’Estat de 15.000 milions de deute que té la Generalitat per haver-se acollit durant anys al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Fonts del Govern català asseguren que Aragonès així ho va traslladar a Sánchez, a més de demanar-li que acceleri la transferència de recursos per a la instal·lació a Catalunya d’un centre tecnològic de producció de xips. No va sortir cap termini concret per al compliment.

Fonts de la Moncloa, en canvi, van destacar l’aposta del president del Govern en l’últim lustre per recuperar les relacions amb la Generalitat, que es van trencar amb la declaració d’independència del 2017 i la posterior intervenció de l’autonomia catalana per part del llavors Govern de Rajoy. "Aquesta ha sigut la vocació del Govern fins ara, i aquesta serà la vocació que es mantingui amb el futur Govern que es decideixi a Catalunya", van assenyalar aquestes fonts. Després de veure’s amb Aragonès, Sánchez va dinar amb Illa.

Notícies relacionades

Després de la reunió, sí que van comparèixer per separat la ministra d’Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. Van ser ells els elegits perquè havien sigut els encarregats, en els últims mesos, de polir els serrells del traspàs de l’ingrés mínim vital. Tots dos van desvincular la reunió entre presidents de la investidura d’Illa. Campuzano va defensar que un dels "llegats" del president Aragonès serà precisament aquest, haver recuperat la "dignitat de les institucions" i la "via política" per abordar el conflicte català.

Però, tot i que ningú ho vulgui admetre en públic, la reunió va anar un pas més en la direcció d’acostar ERC a un pacte amb el PSC per a la investidura d’Illa. ERC està aconseguint que el PSOE compleixi alguns dels acords pendents per a així poder justificar, davant els ciutadans i la militància, un eventual nou pacte amb els socialistes. Perquè aquest pacte sigui possible caldrà desencallar també la qüestió del finançament "singular" que ERC reclama. Aragonès va demanar a Sánchez que "s’ha de moure en aquesta qüestió". Els republicans plantegen que Catalunya tingui un sistema financer com el concert econòmic basc, una cosa que els socialistes no veuen assumible. En la mesura que trobin una solució per a aquest problema, la investidura d’Illa serà més a prop.