Presumpta corrupció

Sánchez trasllada a Peinado el seu dret a declarar per escrit

Juristes conclouen que la carta del president no obliga el magistrat a modificar prendre el seu testimoni a la Moncloa

Sánchez trasllada a Peinado el seu dret a declarar per escrit
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

"La meva declaració s’haurà de prestar per escrit". El president del Govern, Pedro Sánchez, va dirigir una carta ahir al jutge que investiga el cas Begoña Gómez per remarcar que la llei preveu, per la seva condició com a cap de l’Executiu, el seu dret a declarar per escrit. La seva pretensió és col·laborar amb la justícia, després de ser citat a declarar com a testimoni dimarts a la Moncloa, però "sempre en el marc de l’estricte compliment de la Constitució i la llei que a tots ens vincula i que són la màxima garantia del nostre Estat de dret".

No obstant, ¿pot la carta de Pedro Sánchez impedir que el jutge Juan Carlos Peinado l’interrogui de manera oral a Moncloa i l’obligui a fer-ho per escrit? La resposta ha de ser negativa, ja que la llei no preveu que un testimoni, tot i que aquest cas sigui excepcional al tractar-se del president del Govern, pugui exigir a l’instructor que modifiqui el model de citació, segons expliquen els juristes consultats. I sobretot aquest canvi no és possible perquè el mateix jutge va al·ludir específicament en la providència en la qual citava el president a la seva intenció de desplaçar-se al complex presidencial, al considerar que investiga fets que, fins al moment, no tenen res a veure amb l’acció de l’Executiu. Aquesta previsió està inclosa a l’article 413 de la llei d’enjudiciament criminal, tot i que per un error tipogràfic la resolució de l’instructor parlava de l’"article 413 paràgraf 12".

Notícies relacionades

Només l’Audiència Provincial de Madrid, que és la instància superior a Peinado, pot corregir les decisions del jutge instructor, tot i que no li donarà temps a deliberar els recursos que ja han presentat tant la defensa de Begoña Gómez com la Fiscalia de Madrid contra la declaració de Sánchez.

L’associació Hazte Oír, que exerceix d’acusació popular, creu que Sánchez ha fet "un intent desesperat i fora dels cursos processals oportuns per intentar declarar per escrit". En el mateix sentit, l’article 414 de la llei d’enjudiciament criminal posa de manifest que si l’instructor considera que el compareixent mira de resistir-se "a rebre al seu domicili o residència oficial el jutge (...) es posarà en coneixement del Ministeri Fiscal".