Les negociacions per a la investidura

El PSC i Esquerra intensifiquen els contactes centrats en el finançament

Els republicans valoren positivament la transferència de noves competències i recursos i no descarten un acord "imminent", tot i que avisen que queden més que serrells

Raquel Sans va insistir que per al seu partit és primordial que la Generalitat tingui la «clau de la caixa»

Els socialistes consideren que només des de la discreció es pot arribar a bon port

El PSC i Esquerra intensifiquen els contactes centrats en el finançament
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reunió de dimecres a Barcelona entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès va suposar un reconeixement a les negociacions entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa. Els dos partits van tornar a contactar ahir per intensificar la negociació i ho continuaran fent en els pròxims dies centrats en el principal aspecte que queda per desencallar: el nou finançament de Catalunya. Fonts de les dues parts asseguren que s’ha avançat en aquest punt, però que encara no hi ha acord.

Que la reunió de Sánchez i Aragonès ha remat a favor del pacte ho confirmen els mateixos republicans. La portaveu del partit, Raquel Sans, va explicar en una entrevista a la cadena SER que el seu partit valora "positivament els gestos d’aquesta setmana". Es referia no només a la trobada entre presidents, que va servir per desencallar noves competències per a la Generalitat com l’ingrés mínim vital (IMV), sinó també les transferències de nous recursos a Catalunya, per a Rodalies sobretot.

El termini del dia 31

Sans no va descartar que l’acord sigui "imminent", entre altres coses perquè ERC s’ha donat de termini fins al 31 per arribar a un pacte i per a això queden només sis dies, però va advertir que queden "més que serrells" per tancar un acord. El punt clau de la negociació és el nou finançament que els republicans volen per a Catalunya. Un nou sistema que reclamen que s’assembli al concert econòmic basc, pel qual la Generalitat recapti i gestioni tots els impostos que es paguen a Catalunya, una cosa que sembla poc assumible per al PSC i, de retruc, per al PSOE.

Sans va dir que aquesta qüestió és "fonamental" i que, malgrat que s’ha avançat, no està tancada. Per al seu partit és primordial que la Generalitat tingui la "clau de la caixa". És a dir, una "sobirania fiscal" molt més avançada de la que disposa ara.

Fonts republicanes consultades per EL PERIÓDICO confirmen que aquest és el gran serrell pendent. Una veu coneixedora de les converses ho resumeix així: "El sostre del que proposa ERC és massa alt per al PSC, i el terra del que proposa el PSOE és massa baix per a ERC". En la mesura que puguin acostar posicions, el pacte final serà més a prop.

Des de fa uns dies, els republicans han modulat les seves exigències en aquest sentit. Insisteixen que l’objectiu del finançament continua sent arribar al concert econòmic, però ho plantegen com una cosa gradual. És a dir, accepten que sigui un procés. Així, ja a principis de setmana els negociadors republicans van circumscriure les seves exigències a aconseguir "un pas endavant cap a la sobirania fiscal". Dimecres, en una entrevista a EL PERIÓDICO, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, també utilitzava una expressió similar raonant que el seu partit busca un "pas important" que impliqui "més sobirania".

Silenci autoimposat

Mentre ERC s’ha prodigat més en públic sobre l’estat de les converses, el PSC s’ha autoimposat el silenci. Els socialistes admeten que les negociacions també avancen, però consideren que tan sols des de la discreció podran arribar a bon port. A més, saben que la investidura d’Illa no només estarà garantida amb l’acord amb ERC. Aquest només serà el primer pas. El següent serà que els militants republicans avalin el pacte en una consulta interna, i això no està tan clar que passi.

Notícies relacionades

Que la reforma del finançament està de moda no només ho prova la negociació entre ERC i el PSC. Aquest dijous també Junts ha posat la qüestió a sobre de la taula, en el seu cas com a condició sine quan non al president Pedro Sánchez si vol aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2025. Així ho va ratificar ahir des del ple del Parlament el diputat postconvergent Salvador Vergés: "Si Catalunya no té la clau de la caixa, Espanya no tindrà pressupostos".

Les paraules de Vergés no s’han d’interpretar només com una condició a Sánchez. També són un intent de Junts de no quedar desdibuixades en les negociacions d’investidura que té ERC amb el PSC. ERC, a canvi d’investir Illa, també exigeix tenir "la clau de la caixa". Per tant, Junts no pot permetre’s que Esquerra lideri en solitari aquesta demanda i també mira de tenir el seu paper. En definitiva, ERC condiciona la investidura d’Illa al nou finançament, i Junts, als Pressupostos Generals.