Acte al sud de França

Puigdemont reapareix a les portes del principi d’acord ERC-PSC

El líder de Junts assisteix avui a la celebració del quart aniversari del partit després d’una setmana en què els postconvergents han mantingut un perfil baix

«La idea és reafirmar el seu compromís amb ser present per a un debat d’investidura», afirmen a JxCat

Puigdemont reapareix a les portes del principi d’acord ERC-PSC
3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Mentre ERC i PSC ultimen els serrells pendents d’un "imminent" acord que permeti establir les bases d’una possible investidura de Salvador Illa abans d’agost –el termini que es van marcar els republicans abans de sotmetre un possible preacord a la militància–, Junts manté un perfil baix al tauler de les negociacions.

Esperen al marge, però no per molt temps. Després d’una setmana pràcticament sense pronunciaments, Puigdemont reapareix avui en un acte des de França per commemorar el quart aniversari de la fundació de Junts. Ho fa després d’una setmana en què el partit ha deixat espai a ERC per conversar amb els socialistes, sabent que un principi d’acord és a tocar, i amb el convenciment que el seu líder tornarà per a un debat d’investidura –encara sense data ni candidat– i amb una ordre de detenció vigent al no tenir aplicada la llei d’amnistia.

Recuperar el protagonisme

L’expresident espera recuperar el protagonisme en aquesta trobada al sud del país veí, reprenent els costums de la campanya electoral. "La idea és reafirmar el que ha estat dient des del dia després de les eleccions", comenten fonts de Junts. Es refereixen al seu compromís d’estar present per a un debat d’investidura –sigui qui sigui el candidat–, però també a la seva voluntat més que expressada de sotmetre’s ell mateix a una votació per optar a la presidència.

No és gens nou, però després de dies de silenci, el recordatori de Puigdemont el situa una altra vegada al centre del debat. Amb la seva estratègia pretén recollir el comandament del focus mediàtic que aquests dies ha recaigut en PSC i ERC per marcar terreny en un moment clau per a la previsible investidura d’Illa. I és que, previsiblement, el líder de Junts traurà rèdit de la seva posició avui per carregar contra els dos partits i el seu eventual pacte.

La seva irrupció arriba quan falten quatre dies perquè s’acabi el mes, temps en què Illa i Rovira hauran d’arribar a un acord sobre el finançament singular per a Catalunya, que és la condició que exigeix ERC per arribar a qualsevol entesa que impliqui cedir els seus vots. Tot i que aquesta qüestió s’ha tornat a posar sobre la taula en el marc de les negociacions, es tracta d’una exigència que els postconvergents porten temps reclamant a l’Executiu central i que aquesta setmana ja han manifestat que serà requisit sine qua non per aprovar els comptes de l’Estat. "Si Catalunya no té la clau de la caixa, Espanya no tindrà pressupostos", va assenyalar el diputat de Junts, Salvador Vergés, en un ple del Parlament dijous. En definitiva, ERC condiciona la investidura d’Illa a aquesta "clau de la caixa", i Junts als pressupostos.

Paral·lelament i mentre Esquerra fa gala de les carpetes pendents que ha aconseguit tancar aquesta setmana amb el president del Govern, Pedro Sánchez –amb visita inclosa–, Puigdemont s’ha dedicat a vendre el relat oposat i a situar el PSOE com un partit que no compleix les seves promeses.

Junts ho va escenificar dimarts quan els seus diputats al Congrés van contribuir amb sis vots en contra a tombar el camí d’estabilitat del Govern i ell mateix ho va confirmar poc després a través del seu compte d’X: "Una Generalitat presidida pel mateix partit que incompleix amb Catalunya i engreixa la Comunitat de Madrid aplanaria el camí del desastre", va comentar amb referència a les diferències d’execució presupostaria a Catalunya i Madrid el 2023 (un 43% aquí, respecte del 212% a la capital).

Notícies relacionades

Doble via oberta

Els republicans tenen la doble via d’interlocució oberta. Així ho confirma la reunió que van mantenir ahir la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i el secretari general de Junts, Jordi Turull. Una trobada que fonts coneixedores de la conversa van emmarcar dins de la "normalitat" i dels contactes recurrents després de les eleccions.