Feijóo comença a trencar amb Vox mentre el PP europeu aïlla els ultres

Un pacte a l’Europarlament aparta el partit radical espanyol dels llocs amb representació institucional de les comissions

Feijóo comença a trencar amb Vox mentre el PP europeu aïlla els ultres
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El nou Parlament Europeu que els ciutadans de la Unió van votar al juny ha conformat aquesta setmana les comissions parlamentàries legislatives per als pròxims dos anys i mig i Espanya ostentarà una desena de presidències i vicepresidències. Un acord entre les principals famílies polítiques europees ha permès que parlamentaris del PP, PSOE, Podem, Sumar i ERC es facin càrrec de la representació institucional d’aquestes comissions i que, en canvi, Vox es quedi sense seients rellevants.

La raó és que el partit d’ultradreta espanyol va deixar fa unes setmanes Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), del qual encara forma part la italiana Giorgia Meloni, i ha passat a formar part de Patriotes per Europa. Entorn d’aquest grup, en el qual coincideix amb l’hongarès Viktor Orbán i la francesa Marine Le Pen, Brussel·les ha col·locat un cordó sanitari per les seves posicions extremistes, antieuropeistes i prorusses.

Aquest aïllament que el Partit Popular Europeu (PPE), juntament amb els socialistes, liberals i verds, aplica a Vox i a altres partits extrems contrasta amb l’entesa que el PP espanyol manté amb la formació de Santiago Abascal a Espanya. És veritat que els ultres espanyols van sortir fa dues setmanes dels governs de coalició que mantenia amb els d’Alberto Núñez Feijóo en cinc comunitats autònomes, per mostrar el seu rebuig de l’acceptació d’uns nens menors immigrants (en queden més de 3.000 sense ressituar a les Canàries). Feijóo va ordenar als territoris que accepotessin l’acolliment d’aquests migrants sabent que Abascal havia amenaçat de trencar en els cinc governs (Extremadura, País Valencià, Múrcia, Castella i Lleó i Aragó). Però aquest divorci autonòmic no s’ha traslladat, per cap dels dos partits, a altres administracions. El PP i Vox continuen dirigint junts 135 consistoris de tot Espanya, a més d’una desena de diputacions i consells insulars: des de l’ajuntament de Níjar (Almeria) fins al de Valladolid (Castella i Lleó); des del Consell de Menorca fins a la Diputació de València.

Coincidències entre PP i Vox

De fet, aquesta setmana, set dies després de la ruptura a les cinc autonomies, en les votacions al Congrés, PP i Vox han impossibilitat la reforma de la llei d’estrangeria que buscava establir un mecanisme perenne per obligar les comunitats autònomes a ajudar-se entre si en el repartiment solidari d’immigrants. A més, Feijóo, en un discurs escrit, va pronunciar les mateixes frases que Abascal en aquests anys, amb les quals relacionava inseguretat i immigració. "Els espanyols tenen dret a sortir tranquils al carrer", va afirmar.

Notícies relacionades

La col·laboració entre PP i Vox en ajuntaments, diputacions i consells no la vol el PPE amb Patriotes per Europa a Brussel·les. Hermman Tertsch, eurodiputat de la formació ultra espanyola, va ser vicepresident de la comissió que s’encarrega de les relacions amb l’Amèrica Llatina la legislatura passada i considera el pacte global al Parlament Europeu com "una declaració de guerra".

Segons va escriure en un article a El debate, els populars, socialistes, liberals i verds "tenen por" als partits que componen Patriotes per Europa.

Temes:

PSOE Espanyol Vox