Un exconseller de CDC en l’època de Pujol demana l’amnistia pel 3%

Joan Maria Pujals afirma que el partit va divulgar el projecte independentista i va captar fons per "finançar" els seus fins polítics

Joan Maria Pujals, exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, arriba a l’Audiència de Palma, aquest dijous.

Joan Maria Pujals, exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, arriba a l’Audiència de Palma, aquest dijous. / Isaac Buj (EFE)

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Maria Pujals, exconseller de la Generalitat en l’època de Jordi Pujol i imputat en el cas 3% pel presumpte pagament de comissions a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), ha sol·licitat a l’Audiència Nacional que se li apliqui la llei d’amnistia, a l’entendre que aquest partit, on militava, "reivindicava i divulgava el projecte independentista" ja en entre el 2010 i el 2012, i que la captació de fons "tenia per objectiu finançar el seu projecte i els seus objectius polítics, i constituïen un recurs necessari per al desenvolupament dels seus objectius sobiranistes".

En aquestes dates l’empresa a la qual estava vinculat Pujals, el Grup Ortiz, va realitzar una sèrie de donacions a dues fundacions (Catdem i Fòrum Barcelona) presumptament a canvi de l’adjudicació d’unes obres en una escola a Sabadell, el 2012. El fiscal acusa aquest ex alt càrrec dels delictes d’organització criminal, frau a l’Administració pública, corrupció entre particulars i prevaricació, per la qual cosa s’enfronta a una pena de presó.

La fiscalia afirma que aquest grup empresarial va fer donacions –entre el 13 de febrer i el 19 de maig del 2010 i a través de quatre societats– a les dues fundacions vinculades a CDC. Segons l’acusació, Pujals era la persona de contacte del tresorer d’aquest partit, Andreu Viloca, amb qui va mantenir reunions entre el 2010 i el 2013 per aconseguir que les donacions efectuades fossin recompensades amb l’adjudicació d’un contracte públic.

Notícies relacionades

Reforma d’una escola

De l’escrit d’acusació del fiscal es desprèn que l’empresa pública GISA (Gestió d’Infraestructures SA) hauria "afavorit" el Grup Ortiz en la licitació d’un contracte d’obres de reforma i ampliació de l’escola pública La Trama, de Sabadell.