Un pacte en mans de 8.700 militants

Les bases republicanes decidiran divendres si avalen o tomben un acord amb els socialistes que transita a l’espera de veure com es mouen altres tres noms propis: Junqueras, Albiach i Sánchez. L’acord final també està pendent de Puigdemont, que vol acabar ja amb el seu periple judicial, malgrat que això implica passar un temps entre reixes.

Un pacte en mans de 8.700 militants
4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC compleix l’ultimàtum del juliol que es va autoimposar. L’executiva dels republicans ha forjat un principi d’acord amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa que les bases republicanes hauran de sancionar divendres. Un pacte que conté cessions mútues, però que Esquerra va poder vendre per lliure ahir, amb el consentiment dels socialistes, i que segons el partit que lidera Marta Rovira aconsegueix arrencar la sortida de Catalunya del règim comú i, per tant, crear un concert econòmic amb una quota de solidaritat. Però abans que sigui una realitat, hauran de superar diversos esculls amb nom propi.

Junqueras

Illa haurà de contenir la respiració fins divendres. La seva investidura depèn de 8.700 vots que els militants d’Esquerra emetran per via telemàtica. El seu posicionament dependrà, en bona mesura, de si l’exlíder Oriol Junqueras fa un pas endavant en defensa del pacte o si, per contra, es posa de perfil per evitar que la consulta impacti en el duel amb Rovira pel lideratge del partit en el congrés del 30 de novembre.

La secretària general és la principal negociadora i garant de l’acord. Ella emprendrà una nova ronda de contactes amb les federacions per convèncer-los que l’entesa és bona per als interessos del partit, i així ho va fer minuts després de liquidar la maratoniana reunió de l’executiva, entrant en contacte directe amb les bases per exposar el contingut del preacord. La clau és si Junqueras farà el mateix, tot i que s’ha mostrat favorable a pactar amb el PSC per allunyar Junts de l’equació i així ho han expressat els seus afins en diverses reunions internes. Però sigui com sigui, la militància ja ha expressat la seva desconfiança cap a Illa, així que es mesurarà si el pes del nou model de finançament –una reclamació històrica del catalanisme i, per a molts, la metxa que va encendre el procés juntament amb la retallada de l’Estatut– és suficient per catapultar-lo al Palau de la Generalitat.

Puigdemont

ERC mira d’espolsar-se la pressió de Junts per evitar la investidura d’Illa, conscient que una repetició electoral pot deixar-los per sota dels 20 diputats i afavorir les opcions de Carles Puigdemont. L’expresident va ratificar la seva promesa de tornar a Catalunya per a un debat d’investidura, fos o no la seva, encara que sigui detingut. Ni el seu advocat dubta ja que serà empresonat, perquè els jutges rebutgen amnistiar-li el delicte de malversació pel qual l’investiguen, i després d’anys a l’estranger, el risc de fuga el donen per acreditat. Però Puigdemont vol tancar el cercle i acabar ja amb el seu periple judicial, malgrat que això implica passar un temps entre reixes. Amb la seva tornada i previsible empresonament buscarà dinamitar la votació d’Illa i afegir encara més pressió als republicans. Ja va carregar amb duresa contra Illa dissabte, quan es va reafirmar en el seu retorn, i fins divendres s’esperen missatges durs contra l’acord.

Puigdemont es guarda un as a la màniga: que el president del Parlament, Josep Rull, pugui suspendre sine die el ple d’investidura si, com a diputat, és detingut. Rull ha estudiat ja les opcions i fins i tot ha encarregat documents als serveis jurídics per evitar que sigui arrestat dins de la Cambra i que la institució actuï com a escut. El pla per arribar al Parlament continua sent secret, tot i que el dispositiu està en marxa, tal com va avançar EL PERIÓDICO.

Albiach

A Illa no li surten els números sense els Comuns, però la negociació està molt avançada tot i que encara no s’ha tancat la carpeta principal que els morats poden oferir com a triomf: la regulació i altres mesures per garantir l’accés a l’habitatge. Jéssica Albiach continua en contacte amb els negociadors i pendent de resoldre aquesta setmana la qüestió, ja que la investidura pot portar-se a terme la setmana vinent.

Sánchez

Notícies relacionades

Quan totes les peces estiguin encaixes a Catalunya, entrarà en joc la partida del Congrés. I és que Sánchez va apostar per Illa, i ara li tocarà defensar l’acord davant els barons del PSOE i davant els seus socis al Congrés, aliats indispensables perquè l’acord amb ERC es porti a terme. La singularitat catalana s’haurà de veure compensada amb cessions a altres comunitats infrafinançades per evitar que la presidència socialista a Catalunya el faci tremolar a Moncloa. Junts li farà suar els seus vots als Pressupostos.

I és que el pacte contempla una modificació de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca), per reconèixer el règim especial dels catalans emulant-lo al de bascos i navarresos, per al qual serà necessari el plàcet del bloc de la investidura, una majoria absoluta. Queden peces per encaixar, i militants i aliats per convèncer, però la investidura d’Illa sembla més a prop que una repetició electoral.