El CGPJ s’encalla al primer ple i no aconsegueix elegir president

L’òrgan tornarà a reunir-se avui per votar entre Pablo Lucas i Pilar Teso, els dos candidats que han obtingut més suports

El CGPJ s’encalla al primer ple  i no aconsegueix elegir president

EFE/Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no va aconseguir un acord a la seva primera reunió per elegir qui serà el president durant els pròxims cinc anys que està previst que duri el seu mandat. Els 20 vocals no van trencar els blocs dels dos partits de la proposta a què van ser nomenats, el PSOE i el PP, i els va ser impossible elegir un president entre els set magistrats del Tribunal Suprem que ells mateixos van suggerir dijous passat quan van prendre possessió dels seus càrrecs i van celebrar el ple constitutiu de l’òrgan. Per aquesta raó, avui es tornaran a reunir per votar entre els dos candidats més votats, Pilar Teso i Pablo Lucas. Cadascú va obtenir 10 vots.

El primer Consell, als membres del qual no s’ha donat indicacions sobre qui havien de votar com a president, necessitarà almenys un dia més del previst per elegir-lo. Ahir van utilitzar el sistema establert consistent a realitzar votacions consecutives en què anaven caient el o els candidats menys votats, tràmit que es va anar repetint fins a set vegades, després de les quals van quedar només dos noms sobre la taula: els dels dos magistrats de la Sala Tercera de l’alt tribunal, Teso i Lucas.

Notícies relacionades

Com cap va aconseguir la majoria de tres cinquens prevista, per a la qual es necessiten 12 vots, el ple es repetirà avui per realitzar una nova votació. Si en aquesta reunió tampoc cap aconsegueix aquests suports, s’hauria de celebrar un tercer ple en què s’hauria de tornar a elegir entre els set magistrats proposats al de la setmana passada. Però haver d’arribar a aquesta votació serà molt simptomàtic del complicat que ho tindrà el Consell que més s’ha fet esperar de la història a arribar a qualsevol tipus d’acord que superi la divisió entre els blocs conservador i progressista, en què se situen els vocals en funció del partit que els ha proposat per formar part de l’òrgan de govern dels jutges.

A diferència de Consells anteriors, els vocals consultats asseguren que no van rebre cap indicació sobre qui han de votar com a president, ni tan sols en el sentit que sigui una dona. Aquesta llibertat ha fet que els vocals nomenats a proposta del PSOE s’hagin inclinat per Pilar Teso i els del PP per Pablo Lucas.

Temes:

Govern PSOE