Els Comuns i el PSC pacten posar límit al preu del lloguer de temporada

L’acord, que es preveu tancar avui, inclou 150.000 habitatges en set anys

Els Comuns i el PSC pacten posar límit al preu del lloguer de temporada
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Amb el preacord entre el PSC i ERC vist per a sentència de la militància republicana, els socialistes esperen poder amarrar de manera imminent i definitiva el pacte amb els Comuns, els sis diputats del qual també són imprescindibles per a la investidura de Salvador Illa. El grup liderat per Jéssica Albiach, que ha convocat un consell nacional per a avui, ha posat la carn a la graella per arrencar compromisos ambiciosos en matèria d’habitatge i, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, ha pactat amb el PSC un paquet de mesures que van des d’una modificació legislativa abans de finals d’any per posar límit als lloguers de temporada, que estarien limitats a només sis mesos, fins a la incorporació de 55.000 pisos al parc públic d’habitatge en sis anys.

Més sostre a preu assequible i normativa per contenir el negoci del maó és la filosofia amb què han negociat els Comuns la que consideren que és la seva carpeta estrella per a l’aliança d’investidura. El preacord entre el PSC i ERC ja conté la construcció de 50.000 pisos nous protegits entre el 2024 i el 2030, però el partit d’Albiach ha anat més enllà amb el compromís que l’Incasòl, empresa d’habitatge de la Generalitat, n’assumeixi 15.000 en quatre anys després de més d’una dècada en la qual li critiquen que "només s’ha fet càrrec de 559".

Taules d’emergència

A més, segons el que han subscrit les dues parts, en una legislatura s’haurien de destinar 350 milions per a 5.000 habitatges més per la via del tempteig i retracte que servirien per a un pla de xoc que suposi "deixar a zero" les taules d’emergència en quatre anys. En l’actualitat hi ha 2.500 persones vulnerables que necessiten urgentment un pis. L’acord encara inclou una fórmula més per alimentar el parc d’habitatge protegit minvant per la via de la rehabilitació de 150.000 pisos en un període de set anys.

De fet, amb la vocació que no es perdin pisos assequibles, un altre dels punts pactats és que es prorroguin les qualificacions d’habitatge de protecció a les zones amb mercat tensionat i impedir que passin al mercat privat. En aquests moments, hi ha 53.000 pisos a la província de Barcelona que poden perdre aquesta condició abans del 2040 i que amb el contingut de l’acord, de complir-se, podrien retenir-se com a habitatge assequible.

Notícies relacionades

ERC ha pactat també amb el PSC la regulació dels lloguers de temporada per evitar l’esquerda que permet als propietaris saltar-se el límit de preus fixat per la llei d’habitatge amb contractes d’11 mesos, compromís que implica recuperar el decret del Govern d’Aragonès que el Parlament va tombar amb el no de Junts i l’abstenció dels socialistes en plena campanya de les catalanes. Els Comuns collen més amb l’assumpte i han aconseguit que els socialistes es comprometin a impulsar abans del 2025 un canvi en la llei d’arrendaments urbans perquè es facin extensius "els drets i deures" dels contractes de llarga durada o residència habitual als de temporada o per habitacions. Un canvi que han de registrar de manera conjunta el PSOE i Sumar al Congrés i que, detallen, inclou el preu regulat, a més d’una durada màxima de sis mesos, per limitar els beneficis que s’obtenen amb aquesta tipologia d’habitatge.

En la línia de rescatar altres decrets que van topar amb alguna resistència dels socialistes, el partit d’Albiach també ha subscrit amb el PSC que es mantingui íntegrament el decret per regular i limitar els pisos turístics.