La Pimec i els sindicats aplaudeixen el nou model
El pacte dona continuïtat a part dels acords a què es va arribar per als fallits pressupostos entre els agents socials i Aragonès
La Pimec i els sindicats aplaudeixen els detalls del preacord arribat entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa com a pròxim president de la Generalitat. Els agents socials més representatius a Catalunya –a falta de Foment del Treball, que a preguntes d’aquest mitjà va declinar pronunciar-se– veuen amb bons ulls el model de finançament singular consensuat. També assumeixen amb satisfacció que el pacte, pendent de validar per les bases republicanes, reculli gran part dels compromisos ja avalats pels agents socials en els fallits pressupostos que van negociar amb Pere Aragonès. "La priorització del finançament autonòmic és una notícia excel·lent, ja que és fonamental per resoldre una vegada per totes els dèficits de finançament i tresoreria amb conseqüències molt negatives per al potencial econòmic i el benestar social del país", diu el president de la Pimec, Antoni Cañete.
El món empresarial i patronal català ja s’havia anat mostrant favorable a un nou model de finançament que avancés cap a "un model federal o un pacte fiscal", tal com van subscriure una setmana abans de les eleccions una vintena d’associacions, entre les quals figuren FemCAT, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el RACC, Barcelona Global o el Cercle d’Economia.
Els sindicats també fa temps que reivindiquen un model diferent per a Catalunya i el consensuat per investir Illa els encaixa. Camil Ros, secretari general de la UGT, també coincideix que la transferència de la potestat per recaptar íntegrament els impostos des de la Generalitat "estableix les bases per a un finançament just i solidari", imprescindible "per construir un estat del benestar català potent".
Reforçar la llengua
També hi dona el beneplàcit el líder de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que insisteix a ressaltar la principal bondat del pactat entre les cúpules dels partits: que obre la porta a armar al més aviat possible un acord "d’esquerres" per configurar un nou Govern. Si bé troba a faltar, dins dels acords per preservar el català, la falta de reforç en els entorns laborals. "La majoria de la retolació i els convenis col·lectius, que utilitzen diàriament milers de persones, estan en castellà, que no s’oblidin del món del treball", segons explica en conversa amb aquest mitjà.
El document pactat entre les cúpules del PSC i ERC recull alguns dels consensos del diàleg social català durant els últims anys. Per exemple, els socialistes es comprometen a donar continuïtat a l’estratègia d’inversió industrial batejada com a Pacte Nacional per a la Indústria, que el conseller d’Empresa (avui en funcions), Roger Torrent, va consensuar amb els quatre agents socials després de mesos de negociacions. Aquest pacte compromet reforçar mitjançant inversió pública i nova regulació la indústria per elevar la seva contribució al PIB català fins al 25% el 2030.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme