El debat territorial
Sánchez veu "solidaritat" en el pacte amb ERC i un "pas en la federalització"
El president del Govern es declara "molt content i feliç" pel preacord per investir Illa i evita referir-se a un "concert econòmic" per insistir en el model de "finançament singular"
El president del Govern segueix sense entrar en el detall del preacord firmat entre el PSC i ERC, a l’espera que es pronunciïn en consulta demà les bases dels republicans. Si bé no ha refutat el document filtrat per ERC ni la lectura que suposa un "concert econòmic" similar a la quota basca, amb la sortida de Catalunya del règim comú, Sánchez ha evitat aquesta terminologia per referir-se a un "finançament singular". Els socialistes estan ara en la fase de defensar el pacte en termes del que suposaria per a la normalització amb Catalunya la investidura d’un president del PSC i deixar enrere definitivament la crisi institucional provocada pel procés. En aquesta línia, el cap de l’Executiu no va estalviar adjectius per mostrar que està "molt content i feliç" per un preacord que és "molt important" i "magnífic" no només per a Catalunya, sinó per a tot Espanya.
Extremadament caut
Durant la tradicional roda de premsa de balanç del curs polític, el cap de l’Executiu va ser extremadament caut, no només perquè encara han de ratificar l’acord els militants d’ERC, sinó pels dubtes i crítiques que s’han estès a les files socialistes. La seva única concessió va ser per destacar la part de l’acord en la qual "també es parla de solidaritat interterritorial". Això sí, com a resposta a la pregunta pel canvi de posició del Govern, ja que fa tot just una setmana posava com a línia vermella acordar un concert econòmic per a Catalunya.
"El més important és que un partit independentista es comprometi amb la solidaritat interterritorial", va traslladar per afegir que en l’acord es fa referència també a la qualitat dels serveis públics "a tots els territoris". Una altra de les cartes argumentatives de Sánchez per neutralitzar les crítiques de l’oposició és que els populars "amb aquest mateix sistema de finançament, Espanya va viure les retallades més dures". "Ells suprimeixen impostos als rics, això sí que és un atemptat contra la igualtat", va assenyalar per desdenyar les "lliçons" que donen els populars en aquesta matèria.
Més en clau orgànica, però amb una càrrega que transcendeix les parets de Ferraz, Sánchez també va celebrar que en cas de materialitzar-se aquest preacord "fem un pas en la federalització del nostre Estat autonòmic", cosa que, hi va afegir, "és inqüestionable i una bona notícia". La por de la majoria de barons socialistes sempre ha estat que l’acord en finançament amb Catalunya camini cap a un procés autonòmic asimètric i que enterri la solidaritat entre territoris per donar "privilegis" a Catalunya.
Sobre el rebuig expressat en públic d’alguns barons del seu partit, les va minimitzar per acotar-les a Emiliano García-Page. "La notícia seria que fes una roda de premsa donant suport al Govern", va ironitzar. Els últims dies, coincidint amb la recta final de les negociacions, ja van apuntar els dubtes a diversos territoris pel temor que s’acordés un concert econòmic com demanaven els republicans. Després d’anunciar-se el preacord, el mutisme de Ferraz i el fet que no es contradiguessin els continguts avançats per ERC, va posar en guàrdia fins i tot els menys escèptics.
Difícil d’encaixar
El sentiment generalitzat és que l’acord deriva en "un privilegi" difícil d’encaixar entre els seus potencials electorals. Més fins i tot que la llei d’amnistia, ja que com resumeix un quadre autonòmic, s’entén menys "quan es toca la butxaca". Alguns dirigents manifestaven l’esperança que l’acord relatat per ERC fos una exageració que no es plasmaria sobre el paper. La filtració del document no va deixar lloc a dubtes.
Sobre el fet que l’acord amb Catalunya pugui estendre’s a altres territoris que ho reclamin, com havien argumentat des del Govern durant les negociacions per insistir en el marc multilateral, Sánchez ho va limitar a comunitats que recullin als seus estatuts certes competències tributàries. "El que hem de fer és negociacions bilaterals amb les comunitats autònomes", va dir amb referència que les Balears o València compta als seus estatuts amb mecanismes a desenvolupar en aquest sentit. Així mateix, el marc multilateral amb tots els territoris el va circumscriure al model de finançament autonòmic.
En contra de les veus que denuncien la ruptura de la solidaritat interterritorial, tant dins com fora del seu partit, Sánchez va reclamar confiança perquè el PSOE sempre hauria demostrat la defensa d’aquest principi. Sobre la hipotètica investidura de Salvador Illa, va assenyalar: "El que es necessita són governs compromesos amb els serveis públics".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Salvador Illa PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pedro Sánchez PSC PSC Independència de Catalunya
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça