Esquerra exigeix una "disculpa" a Puigdemont

Rull inicia avui la ronda de consultes en què el PSC exhibirà que té una majoria de 68 diputats lligada amb els republicans i els Comuns

Esquerra exigeix una "disculpa" a Puigdemont
4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els 20 sís d’ERC que necessita Salvador Illa per a la investidura estan assegurats. Jovent Republicà va decidir ahir tancar files amb la decisió majoritària de la militància republicana i la seva diputada al Parlament, Mar Besses, hi votarà també a favor, de manera que el PSC acudirà avui a la ronda de consultes amb el president de la institució, Josep Rull, amb els 68 avals al sarró. Tot i que les últimes hores s’havia posat el focus en si les joventuts d’ERC podrien fer descarrilar l’entesa, a la cúpula de Calàbria des de divendres donaven per descomptat que les dues organitzacions se sincronitzarien, per més recels que desperti el fet d’afavorir que el líder dels socialistes porti les regnes del Govern.

El sí emès per Jovent, matisen en un comunicat publicat després de gairebé dues hores de debat del seu consell nacional, és un "sí crític" per la "clara desconfiança" que els susciten els socialistes. Amb tot, admeten que l’acord assolit conté "alguns elements positius", com l’avanç cap a la sobirania fiscal, l’impuls al català, el fre a projectes "de dretes", com el Hard Rock, o l’"aposta per la resolució" del conflicte polític amb la creació d’una convenció al Parlament presidida per ERC.

Això sí, l’encàrrec que fan les joventuts als republicans és que exerceixin una oposició "dura, clara i contundent" al Govern d’Illa, a qui, adverteixen, li sortirà "molt car no complir". Es reserven per a més endavant la capacitat per condicionar la majoria parlamentària amb el vot de la seva diputada, decisiu per a la suma amb què prioritza governar Illa, si no es fa realitat el pacte.

Durant el cap de setmana, però fins i tot ja des d’abans durant el desplegament per explicar els detalls i abordar dubtes amb les bases sobre l’acord amb el PSC, la direcció d’ERC va estar en permanent diàleg amb les seves joventuts, a les quals va concedir l’espai perquè fessin el seu propi debat. L’escenari d’incertesa sobre aquest vot no va ser sobrevingut, sinó que estava previst durant les assemblees prèvies a la consulta. Jovent és una organització autònoma, però tenen un protocol de relació amb ERC. Un mes després de les eleccions del 12 de maig, va defensar públicament el no a la investidura d’Illa per rebutjar l’autodeterminació, tot i que llavors desconeixia l’abast del pacte que es podria arrencar.

Un vot determinant

A més, després del resultat de la votació divendres, fonts coneixedores del debat a Jovent expliquen que no era el mateix a l’hora de decidir que el seu vot fos determinant per carregar-se la investidura que si fos una mena de discrepància sense més conseqüències. Besses, de 26 anys, s’estrena com a diputada i, de fet, va formar part de la mesa d’edat per ser una de les parlamentàries més joves de l’hemicicle. En cas d’haver apostat pel rebuig o l’abstenció, Jovent es podria haver trobat amb la dimissió de la diputada i, per tant, sense representant en la institució i la influència del que això implica.

Les hostilitats externes per part del sector de l’independentisme, com Junts i l’ANC, que van augmentar la pressió sobre l’espai polític també han fet el seu treball a l’hora de compactar el partit amb les seves joventuts. Paradigmàtic és el comunicat de l’executiva d’ERC en el qual exigeix a Carles Puigdemont que "rectifiqui" i demani "disculpes" per culpar-los a ells de la seva possible detenció si torna. La carta de l’expresident ha caigut com una galleda d’aigua freda a les files republicanes, que reclamen a Junts "respecte" per la decisió que el partit ha pres de forma democràtica i lamenten que se superin "límits" simplement perquè veuen lesionats "els seus interessos electorals".

El tancament del vot de Besses és un dels motius pel qual la ronda de contactes de Rull amb els grups per proclamar oficialment Illa com a presidenciable i fixar la data del ple d’investidura s’ha retardat. Hauria d’haver-se celebrat ahir, però finalment serà avui perquè ERC va al·legar qüestions d’agenda que no poden desvincular-se del tràmit que necessitava culminar Jovent. Amb aquesta carpeta tancada, ara sí, la investidura queda ara a expenses de si Puigdemont torna a Catalunya i les conseqüències institucionals que el seu empresonament podria provocar, a més d’una contestació que s’està forjant al si de l’independentisme i que caldrà veure com es tradueix al carrer.

La direcció d’ERC va emetre ahir un comunicat en el qual demana "respecte" per les decisions que pren el partit arran de la carta de l’expresident Carles Puigdemont en la qual carregava contra el pacte amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa. I, en defensa de la seva militància, va demanar una "rectificació i una disculpa" a Puigdemont.

Notícies relacionades

En la seva missiva, l’expresident deixava anar que la responsabilitat de la seva possible detenció al tornar a Catalunya era d’Esquerra per haver optat per la investidura d’Illa i no per una "alternativa", que era, al seu parer, la repetició electoral. "ERC és una organització sobirana, radicalment democràtica i prendrà sempre les decisions polítiques comptant amb la seva militància, amb majoria i consens", repliquen al líder moral de Junts. "És obvi que el partit i l’entorn polític de Puigdemont consideren que la decisió presa per les bases d’Esquerra divendres passat perjudica els seus interessos electorals. Entenem que aquesta decisió pugui ser objecte de crítica política, però no es poden superar determinats límits", afirma, i reblen que "considerar que una hipotètica detenció del president Puigdemont seria culpa d’ERC és una ofensa".

En el comunicat, els republicans afegeixen que "l’ús de la repressió per intentar treure’n profit electoral és vergonyós i ofensiu", de manera que demanen a l’expresident que rectifiqui.