El nou CGPJ manté el bloqueig per elegir el seu president
Conservadors i progressistes continuen sense arribar al consens en el tercer ple
José María Fernández Seijó, vocal del Consell General del Poder Judicial, ahir. | MARISCAL / EFE
El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) continua sense arribar a una entesa sobre qui serà el seu president o presidenta. I per això ha decidit continuar buscant un acord per decidir el nom del titular de la presidència del Tribunal Suprem (TS) i del Consell, sense haver arribat a fixar una data per a la represa del debat. Els vocals mantindran oberts els canals de comunicació al llarg de les pròximes setmanes.
D’aquesta forma, el tercer ple del CGPJ per elegir president o presidenta va tornar a evidenciar ahir que els 20 vocals que el componen, 10 de sensibilitat progressista i 10 de conservadors, no han trobat un candidat o candidata de consens per al càrrec.
La discussió es va centrar, segons van explicar les fonts consultades, en la determinació dels progressistes que el Poder Judicial ha de tenir una presidenta, que seria la primera dona a ostentar el càrrec en 44 anys. Però aquests van rebutjar l’oferta dels conservadors que es nomeni presidenta una candidata seva: la magistrada Carmen Lamela o Esperanza Córdoba. També van rebutjar que el nomenament es porti a terme després que se celebri una consulta en la carrera judicial.
Uns i altres consideren que els vocals de la sensibilitat contrària han mirat d’imposar un candidat: Pablo Lucas i Pilar Teso. A més, aquests últims no contemplen cap altra possibilitat que no sigui una dona que ostenti la presidència del CGPJ, ja que fins ara el càrrec sempre ha recaigut en homes.
D’altra banda, el 19 d’agost se celebrarà un nou ple del CGPJ per a l’adopció dels acords necessaris per raons d’urgència o per tenir caràcter inajornable, segons explica un portaveu del CGPJ. Els vocals van prendre aquesta decisió en vista de l’informe sol·licitat el passat 31 de juliol pel ple al Gabinet Tècnic sobre les seves possibilitats d’actuació fins a la completa integració del Consell General del Poder Judicial amb l’elecció i presa de possessió del seu president.
Així, l’informe conclou que "es pot afirmar el caràcter justificat" de l’adopció pel ple, sense haver elegit el seu president, "per raons d’urgència i amb caràcter excepcional, d’acords respecte d’actes reglats com les pròrrogues de llicències de malaltia, els procediments de jubilació forçosa per edat i de jubilació voluntària, les declaracions de compatibilitat amb activitat docent i el reconeixement de triennis". Amb tot, tots aquests acords hauran de ser adoptats per unanimitat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia