Rull proclama Illa candidat mentre Junts amenaça de boicotejar el ple
El president del Parlament proposa la sessió d’investidura per demà a l’espera que els grups ratifiquin avui la data

Amb corbata vermella corporativa i després de ser rebut pel president del Parlament, Josep Rull, amb rictus sever, el líder del PSC, Salvador Illa, és ja oficialment candidat per al ple d’investidura que se celebrarà demà a les deu del matí, a l’espera que els grups parlamentaris ratifiquin la data en una reunió de la Diputació Permanent avui. Amb els 68 sís d’ERC i de Comuns amarrats per convertir-se en el pròxim cap del Govern, a Rull no li n’ha quedat cap altra opció que designar-lo com a presidenciable amb un ull posat en la tornada de Carles Puigdemont, la detenció del qual podria motivar la suspensió de la sessió, i per tant l’ajornament, de la investidura del dirigent socialista. La incògnita és fins quan, tenint en compte que la data límit per evitar la repetició de les eleccions és el 26 d’agost.
Pel despatx del president del Parlament van desfilar de nou tots els grups parlamentaris, trobades en què tant els republicans, per boca de Josep Maria Jové i Marta Vilalta, com els Comuns, encapçalats per Jéssica Albiach, van ratificar presencialment davant Rull que han subscrit un acord amb Illa i que, per tant, estan disposades a votar a favor que sigui el nou cap del Govern. El seu esquema, i amb els socialistes tenen majoria per a això a la Diputació Permanent, és que el ple se celebri en una sola jornada, mentre que fonts parlamentàries expliquen que Junts era inicialment partidari de què es programés en dos dies: demà dijous i divendres.
Per assegurar-se que s’actua amb celeritat i que no es dilata més el procés, els tres grups del pacte d’investidura van registrar que aquest òrgan es reuneixi amb "caràcter urgent i immediat". Finalment, va ser el mateix Rull que va assumir la proposta de convocar el ple per al 8 d’agost i que aquell mateix dia es voti la proclamació d’Illa.
Calendari obert
En paral·lel, dins i fora dels despatxos, Junts ja defensa obertament una interrupció de la investidura si Puigdemont és privat de llibertat, una acció que subscriuen ERC i els Comuns, entenent que el també diputat de Junts hauria de poder tornar sense ser arrestat per l’aplicació de l’amnistia. Això sí, mentre que els postconvergents no aclareixen fins quan s’hauria d’allargar al calendari, tant el PSC com Esquerra i els morats consideren que no pot ser sine die sinó que, si es dona aquesta circumstància, s’ha d’acordar una nova data. Amb el reglament a la mà cal diferenciar entre un ple ajornat i un de suspès. Si no arriba a començar perquè la detenció de Puigdemont s’ha produït abans i Rull considera que el Parlament s’ha d’aturar, estarem davant el primer supòsit. En canvi, si arrenca i s’interromp a mig celebrar, es donaria el segon escenari. La normativa de la institució només fa referència al fet que les suspensions poden ser de màxim 30 minuts.
Però tant en un escenari com en l’altre, tot i que Rull pugui suspendre la sessió, els grups tenen mecanismes per forçar que es reprogrami. Dos grups parlamentaris –i, en aquest cas, hi ha tres interessats– podrien forçar una convocatòria de la Diputació Permanent per, fent ús de la seva majoria, defensar quin dia es reprèn la sessió. La previsió de PSC, ERC i els Comuns és que es programaria per a la setmana que ve. Això és així fins al 15 d’agost. Fins aquell dia, és la Diputació Permanent qui vetlla pels poders de la Cambra. A partir d’aquesta data, fora ja del període entre sessions, tornaria a ser la Junta de Portaveus la que tindria aquesta potestat. No obstant, els grups promotors de la investidura no preveuen superar aquest límit temporal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Ciclisme La Volta suspèn el final de l’etapa reina a Queralt i farà una etapa plana de 120 km amb final a Berga en el seu lloc
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Crisi transatlàntica ¿Per què el Vell Continent és tan important per als EUA? Desmuntant el mite de l’Europa parasitària de Trump