Sumar exigeix al PSOE protecció per al sector pesquer espanyol

La diputada Tesh Sidi pregunta a Exteriors per les maniobres que preveu el Marroc en aigües sahrauís davant les Canàries

Sumar exigeix al PSOE protecció per al sector pesquer espanyol

Europa Press / A. Pérez Meca

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

El Sàhara torna a interposar-se entre els socis del Govern de coalició. Les maniobres que preveu fer el Marroc en aigües sahrauís davant les costes canàries han revifat els recels a Sumar, que encara persisteixen dos anys i mig després del gir d’Espanya, quan el Govern va reconèixer per primera vegada l’autonomia del Sàhara Occidental dins de la sobirania de Rabat. Les operacions del país veí en aigües pròximes a les Canàries, impedint la pesca a empreses espanyoles durant quatre mesos, han revoltat Sumar, que ha demanat explicacions a l’ala socialista del Govern a través d’una iniciativa al Congrés dels Diputats.

La diputada de Més Madrid, Tesh Sidi, d’origen sahrauí, ha registrat una bateria de preguntes dirigides al Ministeri d’Exteriors i de Defensa sobre la situació que es viurà en aigües pròximes a Espanya entre l’1 de setembre i el 31 de desembre, quan la Marina Reial del Marroc portarà a terme unes pràctiques de tir que en aquell temps impediran la pesca en aquestes aigües, cosa que afectarà especialment les empreses espanyoles que disposen de permisos per pescar.

La diputada denuncia que aquestes maniobres són en realitat "un exercici de xantatge per part de Rabat i un recordatori perquè els Governs europeus avalin la seva ocupació sobre el territori sahrauí", segons defensa en un vídeo publicat a xarxes socials, on adverteix que són "una crida d’atenció a la UE i en especial a Espanya".

Fins al gir sobre el Sàhara, la posició d’Espanya sempre havia sigut favorable a un referèndum d’autodeterminació en què el poble sahrauí decidís sobre la seva autonomia –la posició que encara manté Sumar–. Però la crisi oberta amb el país veí el 2021, després del xoc per Brahim Gali i la posterior entrada massiva de migrants a Ceuta, va portar al reconeixement autonòmic del Sàhara per encarrilar les relacions amb el Marroc.

Des de la formació del segon Executiu de coalició, la causa sahrauí ha distanciat les dues ales del Govern; però també ha generat certa maror a les mateixes files de Yolanda Díaz, que en les generals va fitxar com a número dos el diplomàtic promarroquí Agustín Santos, que es manté com a diputat al Congrés.

Notícies relacionades

Falta d’informació

A la bateria registrada per Sumar, el soci minoritari de Govern denuncia la falta d’informació proporcionada pel Marroc, però pregunta formalment al Ministeri d’Exteriors si ha sigut informat sobre la realització de les maniobres, i si s’ha avaluat els riscos de seguretat per a l’arxipèlag canari, alhora que demana un pla per mitigar el possible impacte econòmic sobre les empreses afectades per la prohibició de pescar en aquestes zones. Així, Sidi reclama al Govern explicar a través del Congrés "com garantirà el dret internacional i del poble sahrauí i protegir empreses espanyoles que no puguin pescar en territoris ocupats".