Renfe exigirà indemnitzacions a Talgo per fallades als seus trens

El PP assenyala Puente i reclama un ple al Congrés per abordar el "caos"

Renfe exigirà indemnitzacions a Talgo per fallades als seus trens
1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Analía Plaza

Un tren de Renfe es va quedar el dilluns parat gairebé tres hores al túnel d’accés a Chamartín. No tenia aire condicionat i els passatgers van acabar trencant les finestretes. Renfe acusa Talgo del "mal funcionament" dels trens de la sèrie S106 i informa que no descarta "emprendre accions legals" pels "danys causats" i per "el retard en l’entrega dels trens pendents". En un comunicat enviat ahir, l’operadora explica que l’avaria que va tenir el tren va ser elèctrica. Concretament, segons ha pogut saber aquest diari, al tren no li tancava el disjuntor.

El ministre de Transport, Óscar Puente, va elevar el to i va dir que aquesta incidència és la que "fa vessar el got" davant l’evidència que uns "trens estrenats el 21 de maig" estan donant "infinitat de problemes que pateixen els usuaris i deteriora la imatge del servei".

El tren avariat a Chamartín era un Avlo que feia el trajecte València-Madrid. La incidència va provocar retards d’entre "60 i 120 minuts" en 10 trens més, tal com va informar Renfe. La companyia destaca que no és la primera vegada que un tren com aquest dona problemes. "Aquesta nova avaria s’uneix a l’increment de greus incidències tècniques en els trens S106, per la qual cosa Renfe considera emprendre accions per responsabilitat contractual i extracontractual contra l’empresa Talgo", va apuntar.

"Perjudici reputacional"

L’empresa està "quantificant el dany reputacional i en indemnitzacions a viatgers" a causa de les incidències. Aquesta no és la primera bronca entre Renfe i Talgo. L’operadora va estrenar els trens S106 al maig, tot i que l’entrega estava prevista per al gener del 2021. Renfe li reclama 166 milions d’euros per aquest retard, així que les mesures que prengui en relació amb les incidències se sumaran a aquesta reclamació.

Notícies relacionades

El PP ha sol·licitat un ple monogràfic sobre el "caos ferroviari". Els conservadors denuncien les "contínues deficiències en Rodalies, Mitja i Llarga Distància i AVE" i l’"absolut abandó de funcions" de Puente, al qual sol·liciten la seva compareixença en el ple, que han de sol·licitar primer a la Diputació Permanent, òrgan en actiu a l’agost.

Les incidències en els 106 de Talgo també s’han produït en altres comunitats, com Astúries. Renfe també demanarà compensacions a Talgo per les incidències en els S106 del servei Avril en la línia Galícia-Zamora-Madrid.

Temes:

Renfe Rodalies AVE