Expectació al Parlament

El Govern descarta que Puigdemont pugui truncar la investidura d’Illa

La Moncloa remarca la solidesa de l’acord assolit entre ERC i el PSC, firmat ahir per les dues forces davant la Biblioteca de Catalunya

El Govern descarta que Puigdemont pugui truncar la investidura d’Illa
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern assegura que ja no hi ha marxa enrere. Una vegada aconseguit l’aval d’ERC, sumat al molt més senzill acord amb els Comuns, la investidura de Salvador Illa és imparable, asseguren fonts de la Moncloa i la direcció del PSOE. Ni tan sols Carles Puigdemont ho pot impedir. Els socialistes creuen que el líder de Junts per Catalunya intentarà acudir al ple convocat per elegir el líder del PSC com a president, fixat per a avui, i admeten que la seva detenció podria provocar que no se celebri la cita al Parlament. Però només seria, continuen, un retard d’uns quants dies que en cap cas truncaria l’arribada de l’exministre de Sanitat al Palau de la Generalitat. De fet, els equips negociadors del PSC i d’ERC van escenificar ahir la firma de l’acord davant la Biblioteca de Catalunya.

"Tot sortirà bé", anticipen en la cúpula del PSOE. "La investidura d’Illa no perilla. ¿Per què ha de perillar?", pregunta un alt dirigent. Quan se’ls assenyala que la tornada a Catalunya de Puigdemont pretén precisament boicotejar l’elecció del primer secretari del PSC, posant pressió a ERC perquè es desdigui del que s’ha pactat i del que han ratificat les seves bases, i que si finalment se suspèn el ple d’aquesta setmana, com pretén Junts, llavors s’entraria en una espiral amb un desenllaç incert, els socialistes contesten que són només "hipòtesis".

L’acord amb els republicans no es veurà truncat per la tornada de l’expresident, assenyalen en el Govern, en què es congratulen que els decibels hagin baixat en les federacions del PSOE, després que una bona part dels líders territorials socialistes sortissin la setmana passada en tromba per condemnar el futur concert econòmic per a Catalunya. Però el malestar intern està molt estès i el pas a segon pla té més a veure amb l’aturada estival que amb qualsevol altre factor.

Notícies relacionades

"Quiets i callats"

"Tranquil·litat. Nosaltres estarem quiets i callats", continuen en l’Executiu central. Igual que en la direcció del PSOE, a la Moncloa estan convençuts que fins a la investidura d’Illa convé mantenir-se en silenci, que només s’ha vist interromput a través de declaracions enllaunades, sense possibilitat de preguntes, en què dirigents com Pilar Alegría, portaveu del Govern, i Esther Peña, la seva homòloga en el partit, ressalten les bones xifres econòmiques i carreguen contra el PP.