Investigació judicial

El PP assumeix la denúncia de Manos Limpias contra el germà de Sánchez

Els conservadors demanen explicacions pel seu "milionari increment patrimonial" i asseguren que el seu càrrec a la diputació va ser un "cop de dit"

La magistrada confirma la seva decisió de confiscar i analitzar els ‘emails’ de David Sánchez

El PP assumeix la denúncia de Manos Limpias contra el germà de Sánchez
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Tono Calleja Flórez

El PP va enviar ahir un comunicat per exigir al president del Govern, Pedro Sánchez, explicacions sobre "el milionari increment patrimonial del seu germà". En la nota, els conservadors asseguren que David Sánchez ( David Azagra com a nom artístic) "és incapaç de justificar" els "1,7 milions d’euros" que podria ostentar. La titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Badajoz, Beatriz Biedma, té una causa oberta sobre el germà després d’una denúncia del pseudosindicat Manos Limpias (el mateix que va iniciar la causa contra Begoña Gómez, dona del cap de l’Executiu).

Aquesta organització el va denunciar per unes informacions de premsa en què es deia que David Sánchez no desenvolupa les tasques que suposadament hauria de fer en l’orquestra del Conservatori de Música de Badajoz, on està contractat des de juliol del 2017, que no va al seu lloc de treball i que viu a Portugal per no pagar impostos a Espanya. En la denúncia, Manos Limpias també va assenyalar que suposadament compta amb un patrimoni desproporcionat per al sou que percep i els treballs desenvolupats durant tota la seva vida.

L’ocupació del despatx

És la primera vegada que el principal partit de l’oposició assenyala tan clarament el germà del cap de l’Executiu i assumeix les tesis del pseudosindicat d’ultradreta Manos Limpias sobre el seu patrimoni. "Qualsevol irregularitat exigiria la devolució a Hisenda dels diners obtinguts de manera il·legal. El que és dels espanyols correspon als espanyols, no a David Sánchez per ser germà del president del Govern", diu el PP en el comunicat.

La jutge ha demanat en una providència a la Diputació de Badajoz que li concreti la data exacta en què David Sánchez va començar a ocupar el despatx que té a les instal·lacions extremenyes per saber si se li va concedir per contrarestar la denúncia per la seva suposada inassistència al lloc de treball. Aquesta petició d’informació ha fet que el PP asseguri que la jutge "ha reforçat amb una nova interlocutòria la seva investigació sobre el presumpte cop de dit pel qual el germà del president va aconseguir el 2017 la plaça d’alt càrrec en la Diputació". "És difícil trobar un cas semblant que defineixi millor el tràfic d’influències. No hi ha millor negoci en aquest país que ser família del president del Govern", reblen els populars al recordar la investigació també en marxa sobre el treball de la dona de Sánchez.

D’altra banda, la jutge va confirmar la seva decisió de rastrejar els correus del diputat del PSOE a l’Assemblea d’Extremadura Antonio Garrote Ledesma, tot i que sigui aforat. Així consta en una providència de 5 d’agost en la qual, a més, li comunica que "té dret a personar-se en la causa per a la defensa dels drets que legalment li corresponen". La instructora adopta aquesta decisió després que Garrote Ledesma, que no és part en la causa, li comuniqués que és aforat per haver sigut nomenat diputat de l’Assemblea el 21 de març. I en la seva qualitat de parlamentari reclamava que "es retirés i eliminés del procediment tots i cada un dels correus electrònics i comunicacions" en els quals figurava "com a autor o destinatari".

Segons l’escrit del diputat socialista, el jutjat que investiga el germà de Pedro Sánchez, que és músic de professió, "no ostenta la competència objectiva per a l’esmentada investigació, donat el seu caràcter d’aforat".

"Nivell qualificat"

No obstant, la instructora, que reconeix que el coneixement "dels fets delictius que poguessin atribuir-se a l’esmentat aforat seria competent el Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura", adverteix que la jurisprudència del Tribunal Suprem "ha evolucionat", i per iniciar una investigació contra un aforat s’exigeix "un nivell d’indicis qualificat".

Notícies relacionades

"No es fixa la competència del Tribunal Superior més que quan es comprova que hi ha indicis sòlids de responsabilitat davant un aforat", destaca Biedma, que ressalta que "a l’hora d’acceptar la competència per implicació d’un aforat s’opta per un criteri restrictiu, especialment quan es tracta de causes seguides també contra no aforats". És a dir, no n’hi ha prou amb qualsevol sospita o conjectura. "No són suficients les possibilitats, més o menys pròximes, ni les al·lusions indirectes" per obrir una investigació contra una persona aforada.

D’altra banda, la jutge ha confirmat la seva decisió de confiscar i analitzar els correus electrònics del compte corporatiu de David Sánchez en la Diputació pacense, una mesura que considera "absolutament idònia a les finalitats preteses". En una interlocutòria recollida per Europa Press, Beatriz Biedma rebutja un recurs de David Sánchez en el marc del procés que se segueix contra ell i diverses persones per presumptes delictes contra la Hisenda Pública, tràfic d’influències, prevaricació i malversació arran d’una denúncia del sindicat Manos Limpias.

Temes:

Badajoz Govern