El retorn de Puigdemont s’interposa en la investidura d’Illa
L’independentisme ha posat en marxa el «retorn de país» per mobilitzar milers de persones
Rull adverteix que es parapetarà en el protocol per impedir una eventual detenció a la Cambra catalana
El PSC es prepara per recuperar la Generalitat de la mà d’ERC i els Comuns 14 anys després de la caiguda del tripartit
El ple es podria suspendre si la policia deté el líder de Junts en la seva anunciada tornada a Catalunya
"¿Ja et puc dir president?", va preguntar el cap de setmana passat un destacat dirigent del PSC al líder del partit, Salvador Illa. Ell va respondre amb un somriure, sense dir ni que sí ni que no, perquè era plenament conscient del que s’acosta abans que aconsegueixi entrar a la Generalitat com a cap del Govern. Ha arribat el dia D i no hi ha ningú al Parlament que no tingui el cor en un puny. L’hi té el presidenciable socialista, que afronta de la mà dels vots d’ERC i dels Comuns una investidura que dona per fet que serà inevitable, sigui avui o la setmana que ve; l’hi tenen els republicans, sotmesos a una olla a pressió davant la certificació del final del procés tal com s’havia entès fins ara; l’hi té Junts, que juga l’última carta per intentar evitar una nova etapa a l’oposició amb la tornada de Carles Puigdemont a risc de ser detingut, i l’hi té la Moncloa, davant un independentisme convocat a agitar de nou el carrer en defensa de l’expresident.
El ple arrenca avui a les deu i Pere Aragonès no sap si és el seu últim dia com a president perquè ningú té la certesa que la sessió culmini amb la votació que ha d’ungir Illa com el seu successor. L’arrest de Puigdemont per la negativa del Tribunal Suprem a aplicar-li l’amnistia pel delicte de malversació pot ser una bomba de rellotgeria, començant pel calendari, amb una suspensió del ple pactada per la majoria de grups; i continuant per l’impacte que pugui tenir en una part de l’independentisme que defensa que cal evitar que ERC culmini la seva intenció de donar el sí al líder del PSC i anar a una repetició electoral a l’octubre.
Mobilitzacions convocades
No ha transcendit ni un detall de com pensa l’expresident arribar al Parlament per a una investidura que no és la seva, com hauria volgut, després de set anys fora de Catalunya resistint a l’embat judicial. Els cossos de seguretat estan en alerta i els Mossos ja tenen blindat el parc de la Ciutadella per a una detenció abans que accedeixi a la Cambra. Ja fa setmanes que l’independentisme ha posat en marxa amb discreció el "retorn de país" que va encarregar Puigdemont per mobilitzar milers de persones per custodiar-lo fins a l’edifici de la Ciutadella.
Totes les entitats independentistes –ANC, Òmnium, CDR, Consell per la República i Associació de Municipis per la Independència– han convocat a les nou una rebuda de l’expresident al passeig de Lluís Companys, acte en què participaran dirigents de Junts, ERC i la CUP. Alhora, l’extrema dreta de Vox ha cridat a concentrar-se davant les portes del Parlament contra qui consideren "un delinqüent i pròfug de la justícia".
El president de la institució, Josep Rull, ja ha advertit que es parapetarà en el protocol de seguretat per impedir que una eventual detenció es produeixi dins el Parlament. També forma part de la seva carta de navegació suspendre el ple d’investidura si la policia l’arresta sota l’argument que s’estarà impedint a un diputat exercir els seus drets. Tant el PSC com ERC i els Comuns tenen previst aquest escenari i subscriuen que, davant una situació com aquesta, és millor interrompre la sessió. El que els preocupa més és que això es produeixi amb una nova data per reprendre el ple la setmana que ve després que Junts hagi amenaçat que la suspensió sigui sine die si es decreta presó, tenint en compte que la data límit per a la repetició electoral és el 26 d’agost. Els tres grups promotors de la investidura tenen majoria per forçar un recalendari de la sessió convocant la Diputació Permanent.
Per més que Illa tingui al cap anar al gra amb una configuració ràpida del Govern, el que passi a partir d’ara s’escapa del seu control. Ha aconseguit arribar amb els 68 sís de la majoria per ser investit amb un calculat silenci només interromput dissabte passat per comprometre’s a complir "íntegrament" el que ha promès, que és ni més ni menys que un concert econòmic per a Catalunya. El seu discurs com a presidenciable també estarà calculat mil·limètricament per no causar cap disgust entre els que l’han de recolzar, sabent que qualsevol espurna pot incendiar-ho tot encara més i que l’independentisme ja està prou caldejat.
Notícies relacionadesNo obstant, al PSC estan convençuts que, amb tornada o no de Puigdemont i amb detenció o sense, Illa serà president, sigui aquesta setmana o la vinent. Que és inevitable que, després dels contundents resultats en les eleccions del 12 de maig, els socialistes tornin al Palau de la Generalitat 14 anys després de la caiguda del tripartit i set després que el procés arribés al seu moment àlgid amb l’1-O i l’aplicació del 155 i, a partir d’aquí, una judicialització que ha fet miques un independentisme que no va aparcar mai la pugna pel poder. Fins a perdre la majoria just quan han desprecintat del tot els pactes amb els socialistes i, per necessitat de Pedro Sánchez, hi ha una amnistia vigent que topa amb resistències als tribunals.
A l’expectativa de per quins camins va ara la política catalana, el que ningú posa en dubte és que, amb la investidura d’Illa, es tanca el procés, per més que Puigdemont miri d’evitar-ho.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- Filmin, el gran miracle del cine d’autor en ‘streaming’, està en venda
- Flick vol veure contra el Betis el Barça que va torturar el Madrid