Els Comuns reivindiquen la seva "influència" per a la legislatura

Albiach adverteix que buscaran tenir "impacte" igual com han negociat per aconseguir un pacte d’investidura "ambiciós"

Jéssica Albiach, portavoz del Comuns, en el pleno de investidura de Salvador Illa

Jéssica Albiach, portavoz del Comuns, en el pleno de investidura de Salvador Illa / JORDI OTIX

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Només tenen sis diputats, però el PSC necessita conservar-los com una relíquia. Conscients que són clau en la majoria que li garanteix la presidència a Salvador Illa, els Comuns van reivindicar la seva "influència" en la nova aritmètica que operarà en la governabilitat catalana. La president del grup al Parlament, Jéssica Albiach, va advertir que buscaran tenir "impacte" de la mateixa manera que van negociar per tenir un pacte d’investidura "ambiciós".

"Hi ha temes en l’acord que no hi serien sense nosaltres", va treure pit. Sense anar més lluny, va posar d’exemple el paquet de mesures d’habitatge, que va de la promoció dels lloguers socials a la contenció dels pisos turístics i de temporada.

Notícies relacionades

Els Comuns preveuen, d’entrada, quedar-se a l’oposició a l’espera dels primers passos d’Illa, amb el debat de pressupostos com a moment decisiu per deliberar sobre la seva entrada o no en el Govern. El seu vot a favor, va assenyalar Albiach, és caut, amb "precaucions", i no exempt de discrepàncies que s’han deixat fora de l’entesa i que prometen continuar combatent de forma "ferma". Això sí, van advertir que l’acord és, per a ells, "sagrat". "Exigim el mateix de l’altra part", va dir Albiach. Un guant que Illa va recollir posant "el temps com a testimoni" que així serà. "Si s’incompleix és Catalunya qui hi perd", va tornar a insistir la diputada.

Albiach també va allargar la mà a ERC, amb qui fins ara no s’ha fotografiat perquè el PSC ha negociat bilateralment amb cadascuna de les parts. "Nosaltres defensarem el nostre acord, però també defensarem el seu davant qui faci falta i on faci falta. Ens va millor quan col·laborem", va assegurar en clara referència al concert econòmic.