602 agents, tres drons i un helicòpter

El dispositiu policial de dijous entorn del Parlament havia de garantir la seguretat ciutadana, propiciar que la investidura se celebrés amb normalitat i detenir Puigdemont a les portes del parc de la Ciutadella. La desaparició estava perfectament planificada.

602 agents, tres drons i un helicòpter
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sis-cents dos efectius dels Mossos d’Esquadra, tres drons i un helicòpter amb tres objectius: garantir la seguretat ciutadana, propiciar que la sessió d’investidura del nou president es desenvolupés amb normalitat i complir l’ordre del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, de detenir l’expresident Carles Puigdemont.

Aquesta última comesa no es va portar a terme perquè, com va admetre ahir el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, no van valorar la possibilitat que l’exmandatari decidís pronunciar un discurs de menys de cinc minuts, sortir de l’escenari, pujar en un vehicle i tornar a desaparèixer sense que ningú l’arrestés.

Sallent va reconèixer que no van detectar la presència de Puigdemont a Barcelona, ja que, segons va assegurar el secretari general de Junts, Jordi Turull, es trobava a la capital catalana des de dimarts. «Si ho haguéssim sabut, hauríem actuat», va dir Sallent. Els Mossos havien dissenyat un dispositiu policial per arrestar Puigdemont a les portes del parc de la Ciutadella, abans d’arribar al Parlament. No van valorar altres possibilitats perquè no preveien la seva desaparició.

La fugida estava perfectament planificada i hi van participar presumptament els dos mossos d’esquadra que van ser detinguts, tot i que no es descarta la implicació de més agents o d’altres persones, com la conductora del vehicle amb què va fugir Puigdemont, en el qual viatjava també Turull. Un dels policies arrestat havia sigutel propietari del vehicle, i el segon, un col·laborador del cap de l’oficina de Puigdemont.

Segons les imatges captades abans de l’acte, l’expresident va caminar amb Turull fins arribar a Trafalgar. Els Mossos tampoc ho van detectar. No preveien que pogués arribar per aquella via ni a peu. Obrint-se pas, l’expresident va arribar a la part posterior de la tarima i va aparèixer al faristol per pronunciar la seva al·locució. «Al darrere hi havia una zona tancada a la qual només es permetia accedir a persones acreditades», va afirmar Sallent. «Hi havia un grup de persones i autoritats d’aquest país que tenien la intenció de dificultar l’actuació dels Mossos», va denunciar.

Al finalitzar la seva intervenció, Puigdemont va baixar de l’escenari per la part del darrere i es va dirigir a una carpa. Al cap d’uns segons, l’expresident va pujar en un vehicle blanc amb Turull (els dos anaven amb gorra blava) i va emprendre la marxa. Agents de paisà van intentar «aproximar-s’hi», però, segons Sallent, una «massa de persones van fer un mur per impedir» la seva actuació.

Encara a Barcelona

Notícies relacionades

Un dels agents va perseguir a peu el cotxe, però a l’altura del carrer de Ramon Trias Fargas el va perdre de vista i el turisme es va allunyar per la Ronda Litoral. L’operació Gàbia per atrapar-lo tampoc va donar els seus fruits. «No descartem que encara estigui a Barcelona», va afirmar Sallent, que no donava per bones les paraules de dirigents de Junts que el situen fora d’Espanya.

El comissari en cap va explicar que quan es va organitzar el dispositiu estaven convençuts que Puigdemont entraria per la porta de la Ciutadella del passeig d’Isabel II, a prop de l’estació de França, on estava tot disposat per traslladar l’expresident a la Ciutat de la Justicia i al Tribunal Suprem.