El full de ruta del Govern

La confecció que està fent el nou president inclou dirigents de pes del partit, però també el fitxatge d’independents, amb vocació de transcendir les sigles socialistes. Salvador Illa vol anar de la mà d’ERC i Comuns i estar «alineat» amb la Moncloa.

El full de ruta del Govern
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El nou president de la Generalitat, Salvador Illa, parafraseja sovint Josep Tarradellas. Ho va fer també durant el seu discurs d’investidura: "Catalunya és prou petita perquè no sobri ningú i prou gran perquè hi càpiga tothom". Una frase amb què el nou president pretén resumir que s’obre una nova etapa amb una acció de Govern que doni empara a independentistes i no independentistes i que exerceixi d’avantguarda d’una Espanya plurinacional. ¿Com pretén fer-ho?

GOVERN EN MINORIA.

El nou Govern serà monocolor i estarà en minoria, ja que el PSC té 42 diputats. ERC i els Comuns es queden en l’oposició, tot i que els Comuns valoraran més endavant, després de la negociació dels pressupostos, si estarien disposats a incorporar-se. La confecció que està fent Illa inclou dirigents de pes del partit, però també el fitxatge d’independents, amb vocació de transcendir les sigles socialistes i incloure alguna picada d’ullet als seus socis.

UN VIATGE AMB ERC I COMUNS.

"M’agrada acabar els viatges amb qui els començo", va dir el president en el ple d’investidura. Era la manera de transmetre a ERC i als Comuns que la seva intenció és garantir l’estabilitat de la mà de la majoria que ha permès que sigui president i no buscar alternatives amb Junts o amb PP i Vox. Així, Illa va matisar que "estendrà la mà" als postconvergents –que lideraran l’oposició i que són determinants per a Pedro Sánchez– i als populars per aconseguir acords "amplis".

"ALINEACIÓ ESTRATÈGICA" AMB EL GOVERN DE SÁNCHEZ.

Illa defensa un nou cicle d’"alineació estratègica" amb el Govern de Pedro Sánchez. Per a ell, que ha liderat un període de comunió entre els socialistes catalans i el PSOE, s’ha acabat la "confrontació" amb l’Estat per passar a la "col·laboració".

Alhora, ha promès prioritzar sempre els interessos de Catalunya, i s’haurà de veure com es conjuga això amb els recels que desperten dins i fora del socialisme carpetes com la del finançament singular. La nova consellera d’Economia no tindrà, previsiblement, un mandat plàcid.

COMPLIR AL PEU DE LA LLETRA L’ACORD.

ERC i els Comuns ja han advertit que el seu sí a la investidura del socialista és "vigilant" o "caut", i que Illa ho tindrà més o menys fàcil en funció de si compleix el que el seu partit va firmar amb les dues parts. El compromís del president no ha sigut només el de complir "íntegrament" el que han pactat, sinó també incorporar-ho tot directament en el seu programa de govern. En les dues negociacions s’han establert mecanismes de fiscalització itambé calendaris que condicionen el ritme al qula han d’evolucionar alguns assumptes. Sense anar més lluny, en el primer ple del Parlament després de l’aturada estival s’hauria de crear la convenció per abordar el conflicte polític que presidiran els republicans.

Notícies relacionades

RESPECTE DAVANT LA DISCREPÀNCIA.

Forma part del tarannà del nou president de la Generalitat i també de les seves conviccions cristianes: que la política s’exerceixi sense exabruptes ni escalada de decibels. Això és el que ha demanat explícitament a tots els grups de l’hemicicle: que els debats, tot i les discrepàncies, transcorrin amb "respecte" i amb "educació". "Contrastar, sí. Insultar, no. Discrepar, sí. Destruir, no. Contundència, sí, i fins i tot vehemència. Però mala educació, de cap manera. El llenguatge importa i procurarem donar exemple", va assegurar dijous al Parlament.