Junts deixa pendent el suport a Sánchez mentre no s’apliqui la llei d’amnistia

Els postconvergents volen que l’Executiu central es mogui per aconseguir l’exoneració completa de les causes obertes contra Puigdemont

Junts deixa pendent el suport a Sánchez mentre no s’apliqui la llei d’amnistia
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La tornada i posterior fugida de l’expresident Carles Puigdemont va tenir escasses conseqüències al Parlament de Catalunya: el ple no es va suspendre, malgrat la doble petició de Junts, i el socialista Salvador Illa va aconseguir sortir de la institució com a nou president de la Generalitat, una cosa que ni ell mateix confiava que fos possible a l’inici del dia, ja que es donava pràcticament per feta la detenció de Puigdemont i l’ajornament de la sessió plenària. Però la seva reaparició a Barcelona després de gairebé set anys a l’estranger, i la seva fugida, sí que va elevar exponencialment la tensió als grups i va eclipsar bona part de la jornada d’investidura.

A partir d’ara, amb el Govern d’Illa a punt d’entrar en funcionament, el Parlament veurà com les aigües tornen al seu curs. Però encara s’ha de veure quines seran les conseqüències al Congrés dels Diputats, on els vots de Junts continuen sent del tot imprescindibles per a l’estabilitat del Govern presidit per Pedro Sánchez.

Junts considera que el pacte subscrit entre el PSC i ERC "canvia el relat" del text firmat amb el PSOE perquè els set diputats postconvergents a la Cambra baixa donessin el seu sí al cap de l’Executiu central. "Això ha canviat les condicions i, per tant, n’haurem de parlar", expliquen fonts de la direcció de la formació, en al·lusió a la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític, acordada amb Esquerra, que segons el seu parer minva la rellevància de la taula de negociació internacional amb mediador que havien aconseguit establir a Suïssa.

Accions concretes

A més, a Junts creuen que el Govern no està fent tot el que està a la seva mà per defensar que s’apliqui la llei d’amnistia a l’expresident. I en aquesta pròxima reunió, demanaran no només que es pronunciï a favor de l’exoneració completa de les causes obertes contra Puigdemont, sinó que també exigiran "accions" concretes, tot i que no en volen revelar quines. No obstant, que Puigdemont no hagi sigut detingut –almenys no per ara– pot donar alguna cosa més de marge a la negociació. Fins i tot el mateix expresident, en el seu primer missatge a les xarxes des de la seva fuga, ha evitat posar el focus en el PSOE i en Pedro Sánchez, i ha centrat les crítiques en ERC. "¿Com podríem continuar negociant amb el PSOE en una taula amb mediador internacional si el seu principal actor està empresonat?", es pregunta un alt dirigent de Junts, que pronostica un "embolic tremend" en cas que arribi a donar-se aquesta circumstància.

Notícies relacionades

La llei d’amnistia no ha tingut els efectes esperats, almenys per a Puigdemont, si bé és cert que encara està pendent de la resolució de diversos recursos i del pronunciament del Tribunal Constitucional.

A més, a Junts s’assumeix que tampoc s’ha complert encara amb la seva petició que el català sigui considerada una llengua oficial a la Unió Europa, i que tampoc s’ha creat el pacte per al traspàs de competències en immigració. Per això resolen que necessiten canviar la dinàmica i fingeixen amb retirar el seu aval a Sánchez.