Illa suma el poder local del PSC i càrrecs d’ERC i CiU en el Govern
El nou president de la Generalitat també fitxa entre el ‘sottogoverno’ sortint i conforma un Consell Executiu amb majoria de dones i la meitat de titulars sense carnet de partit
El Govern del president Salvador Illa combina càrrecs territorials amb segell del PSC amb el fitxatge de consellers independents experts en la cartera assignada, i amb Sílvia Paneque, la líder dels socialistes a Girona, com superconsellera assumint la carpeta de Territori, Transició Ecològica i Habitatge, a més del rol de portaveu del Govern. Però el nou Consell Executiu no s’oblida de les picades d’ullet a la postconvergència, d’on el president repesca Miquel Sàmper al capdavant d’Empresa i Treball, i premia la fidelitat dels últims anys de Ramon Espadaler situant-lo al comandament de Justícia. I tampoc deixa enrere ERC, del sottogoverno de la qual es queda amb dos càrrecs sense afiliació als republicans que escalen en el Govern i que s’afegeixen a cinc consellers més sense adscripció política prèvia.
El president premia el seu cercle de confiança: Paneque i Alícia Romero, que serà consellera d’Economia. Totes dues seran dos dels puntals d’un executiu que tindrà un total de 16 conselleries, dues més que fins ara i amb majoria de dones –nou enfront de set–. La que fins ara liderava la negociació pressupostària haurà de fer el mateix, però ara des del Govern, i amb el repte de desplegar el pacte pel finançament singular.
La carpeta de Paneque és densa perquè hi recauran matèries complexes com el traspàs de Rodalies i el desenvolupament de l’ambiciós paquet de mesures de vivenda, a més de les mesures mediambientals i per fer front a la sequera. Serà l’encarregada d’explicar els acords del Govern cada dimarts davant els mitjans de comunicació.
Àrea metropolitana i més enllà
A banda d’aquest tàndem de pes en l’Executiu, dues alcaldesses metropolitanes prendran possessió com a conselleres: la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, al capdavant d’Interior; i Eva Menor, que serà la titular d’Igualtat i Feminisme i que va entregar la vara de comandament de Badia del Vallès fa tot just uns mesos al ser elegida com a diputada. La cartera que assumeix forma part del compromís adquirit amb ERC per a la investidura del president, ja que part del que havien subscrit passava per mantenir-la.
Però encara hi ha més càrrecs territorials que entren al Palau de la Generalitat. Illa, que va ser alcalde de la Roca del Vallès durant una dècada i que reivindica sempre la tradició municipalista del PSC, s’emporta a Palau altres referents com el regidor de la Seu d’Urgell, Òscar Ordeig, que assumirà Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El president recupera aquesta conselleria de manera autònoma a la de Transició Ecològica després de les protestes dels agricultors que van marcar el primer trimestre de l’any. També assumeix Presidència un altre dirigent, Albert Dalmau, que prové de la rebotiga municipal com a gerent de l’Ajuntament de Barcelona. I Esther Niubó, fins ara diputada al Parlament i el referent del partit a Castelldefels, portarà el comandament a Educació, matèria de la qual fa anys que s’encarrega a escala parlamentària i que té al davant reptes com el de recuperar la sisena hora a l’escola pública.
Illa es va comprometre a forjar un Executiu que transcendís les sigles del seu propi partit i tenia dues fórmules per fer-ho: pescar en files alienes o professionals sense carnet de partit. Amb Sàmper i Espadaler cobreix l’expedient pel flanc del centredreta. El primer fa tan sols sis mesos que va estripar el carnet de Junts després del no del partit la primera vegada que la llei d’amnistia es va votar en el Congrés.
Una altra de les sorpreses és que el fins ara secretari de Política Lingüística en el Goverm de Pere Aragonès, Francesc Xavier Vila, es queda assumint la conselleria específica que es farà càrrec d’aquesta matèria; i que la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández Almodóvar, serà consellera de Cultura.
Així, gairebé mig Govern no té adscripció prèvia al PSC. La Conselleria de Salut l’assumirà Olga Pané, especialista en medicina del treball i màster en Gestió de Serveis Sanitaris. Més contra pronòstic és l’entrada en el Govern de Jaume Duch, director general de Comunicació i Portaveu del Parlament Europeu, com a conseller d’Unió Europea i Acció Exterior.
En certa manera també en Drets Socials i Inclusió s’hi afegeix a una dirigent sense carnet de partit, l’economista Mónica Martínez Bravo, tot i que en els últims set mesos ha exercit de secretària general d’Inclusió en el Govern de Pedro Sánchez. Un altre dels fitxatges és la científica Núria Montserrat com a consellera d’Universitats i Recerca, i es crea una nova conselleria, la d’Esports, que recaurà en l’exjugador professional de bàsquet Berni Álvarez.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia