Illa apunta a un Govern unit per socialdemocràcia i humanisme cristià

El nou cap de l’Executiu català lloa la "transversalitat" del seu equip, i l’insta a exercir la seva "vocació de servei públic"

Illa apunta a un Govern unit per socialdemocràcia i humanisme cristià
3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Volia anar al gra, i així va ser. Quaranta-vuit hores després de prendre possessió com a president, Salvador Illa va nomenar oficialment els seus 16 consellers i tots ells van prometre el càrrec per poder reunir el nou Consell Executiu aquest matí. Rebut amb el Cant de la senyera, el president va tornar al Saló de Sant Jordi del Palau, i el secretari del Govern, Javier Villamayor, va llegir els nomenaments, un a un, en una tarima blanca en forma d’altar que va compartir amb el cap del Parlament, Josep Rull, i davant els representants del Govern sortint d’ERC.

Els nous titulars van prometre el càrrec responent a la pregunta: "¿Promet complir fidelment, i d’acord amb la llei, les obligacions del càrrec que assumeix, al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya?". No és fútil que després d’una dècada de governs independentistes s’hagi introduït la referència "d’acord amb la llei", tot i que no es va fer menció explícita ni a la Constitució ni a l’Estatut ni al Rei, com sí que va incloure en la seva promesa del càrrec com a president de la Generalitat.

El primer d’ells va ser Albert Dalmau, nou conseller de la Presidència; seguit d’Alícia Romero (Economia i Finances); Núria Parlon (Interior i Seguretat Pública); Ramon Espadaler (Justícia i Qualitat Democràtica); Sílvia Paneque (Territori, Habitatge i Transició Ecològica); Olga Pané (Salut); Esther Niubó (Educació i Formació Professional); Mónica Martínez Bravo (Drets Socials i Inclusió), i Miquel Sàmper (Empresa i Treball).

Posteriorment, van prometre el càrrec Eva Menor (Igualtat i Feminisme); Jaume Duch (Unió Europea i Acció Exterior); Núria Montserrat Pulido (Recerca i Universitats); Òscar Ordeig (Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació); Berni Álvarez (Esports), Sònia Hernández (Cultura), i Francesc Xavier Vila (Política Lingüística).

Després de la promesa, Illa va dedicar unes paraules als consellers del seu Govern, que va felicitar per la seva designació, i els va agrair, alhora, que acceptessin l’encàrrec en qüestió d’hores. El president va qualificar el seu equip com a "transversal" i amb "independència de criteri", ja que beu del planter del PSC però també del sottogoverno d’ERC, de l’òrbita postconvergent i d’independents. La meitat dels consellers, de fet, no tenen carnet de partit. El que els uneix, va remarcar Illa, són els valors de la socialdemocràcia i l’humanisme cristià, "els dos pilars de la construcció europea". També va destacar la seva "competència provada" en els seus respectius àmbits.

llla els va demanar servir seguint la seva "vocació de servei públic" per emprendre "la tercera gran transformació de Catalunya" i millorar la societat catalana, "en un context de canvi d’època", i en el marc d’"una Espanya plurinacional i una Europa d’horitzó federal". "Assumirem la nostra responsabilitat en tot moment", va asseverar.

La defensa del català

En el seu discurs, el president va tornar a agrair a ERC i als Comuns els acords d’investidura perquè permeten arrencar la legislatura i es va tornar a comprometre amb el compliment al peu de la lletra del que s’ha pactat. No es va oblidar del ja expresident Pere Aragonès, ni del seu llegat. Significatiu va ser que destaqués la llengua catalana com a "columna vertebral de Catalunya" i insistís de nou que la seva defensa no és "contra ningú". També va realçar la creació d’una nova conselleria d’Esports, que considera que era una demanda "justa" del sector. "Honoraré els compromisos contrets", va assegurar .

Notícies relacionades

Després de l’acte, tots els consellers del Govern van acudir a l’intercanvi de carteres, una imatge que va deixar dues curiositats: la ja exconsellera Natàlia Mas va entregar a Romero la seva proposta de finançament "singular" que ja ha sigut traslladada en forma d’acord entre PSC-ERC, i Sàmper va aprofitar el contacte amb els mitjans per defensar-se de les acusacions de Junts: "En un divorci, un ha de deixar que l’altre marxi en pau", va dir.

El d’ahir va ser un dia de benvingudes als despatxos. També de comiats per a una ERC que surt del Palau.