Paneque evita referir-se al finançament de Catalunya com a concert econòmic
La portaveu del Govern d’Illa assenyala que "l’important no és la nomenclatura" i que l’acord amb ERC se seguirà "al peu de la lletra"
El dilluns 29 de juliol, Raquel Sans, portaveu d’ERC, va sortir a defensar el pacte assolit entre el seu partit i el PSC per a la investidura de Salvador Illa donant valor al "concert econòmic" que va assegurar que s’havia acordat i que passava perquè Catalunya tingués la famosa "clau de la caixa".
Però poques hores després, al publicar-se el document, es va veure que el terme concert no apareixia en cap punt del text, i ahir, tres setmanes després i amb Illa ja com a president, la portaveu del nou Govern, Sílvia Paneque, va evitar utilitzar aquest concepte i va mirar de restar importància a la terminologia: "L’important no és la nomenclatura o les paraules, sinó millorar el finançament", va etzibar ahir en la roda de premsa posterior a la primera reunió del nou Consell Executiu.
"L’acord que tenim amb ERC és clar i el seguirem al peu de la lletra", va apuntar Paneque, mentre va assegurar que el finançament es tracta d’una qüestió "complexa" que no es podia abordar en les "primeres 24 hores" després de la formació del Govern.
Quan li van preguntar explícitament sobre si en el PSC se senten còmodes amb el terme concert econòmic, la portaveu va esquivar posicionar-se i va reiterar que el partit se sent còmode "amb la millora del finançament".
Sortida del règim comú
Tampoc va deixar clar si el finançament "singular" acordat passarà pel fet que Catalunya surti del règim comú i va posposar el detall sobre aquesta qüestió per "al futur". En l’anunci del pacte, Sans també va deixar clar que es portarien a terme totes les "mesures legals necessàries" per reformar el sistema de finançament, inclosa la sortida del règim comú de Catalunya. No obstant, en el text firmat no apareix com a tal aquest punt, només es recull que els catalans tenen un "finançament de règim comú caducat que és insuficient", i s’aposta per un "canvi" del model basat en la "singularitat" que passi, si correspon, per la reforma de la LOFCA.
Els republicans donen per fet que la sortida del règim comú forma part de l’acord, encara que es tracta d’un dels punts més delicats del nou sistema de recaptació d’impostos, que topa amb un silenci generalitzat per part del PSC en la seva definició.
La quota de solidaritat
La possibilitat que Catalunya surti d’aquest règim comú va generar ràpidament enrenou entre dirigents socialistes com Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, o Javier Lambán, d’Aragó, que van sortir a criticar el que consideren un "privilegi". Una reivindicació a la qual es van unir després altres barons del PSOE, com els presidents socialistes d’Astúries, Castella i Léon i Extremadura.
En aquest context, Paneque sí que va posar en relleu la "quota de solidaritat" que Catalunya haurà de transferir a l’Estat: "La millora del finançament no pot anar en contra de qualsevol altra comunitat autònoma d’Espanya", va concloure.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia