Illa reclama mantenir els Mossos "allunyats de la confrontació política"

El president tanca files amb el cos en la seva visita al complex de Sabadell després del revés de Puigdemont / "Tenim una bona policia, però sempre es poden fer les coses millor", afirma

Illa reclama mantenir els Mossos "allunyats de la confrontació política"
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va voler tancar files amb els Mossos d’Esquadra després que la fuga de Carles Puigdemont, el dia de la seva investidura, posés en entredit el cos de policia pel dispositiu portat a terme. Per això, en el seu primer acte com a cap del Govern, Illa va acudir ahir al complex de la policia catalana Egara, a Sabadell, acompanyat de la nova consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon. Allà es va reunir amb la Prefectura, encapçalada pel comissari en cap Eduard Sallent, i amb comandaments policials, així com representants de sindicats policials.

En una breu compareixença sense preguntes, Illa va voler treure els Mossos de l’ull de l’huracà en el qual estan des de la fallida detenció de Puigdemont a l’assegurar que vol mantenir els homes i dones que formen el cos "allunyats de la confrontació política", tal com li va sol·licitar la nova consellera d’Interior: "Garantiré les condicions perquè sigui possible", va etzibar.

Illa va asseverar que els Mossos són un dels serveis públics "de més importància" perquè "vertebren Catalunya" i són "part essencial de l’autogovern". A més, va assenyalar que "la seguretat ciutadana és un dret de tots", de manera que creu que és necessari "garantir-lo a tot el territori" català, ja que es tracta d’"una política progressista". El president de la Generalitat també va instar a generar "confiança recíproca: del Govern cap als Mossos i dels Mossos cap al Govern".

"Tenim una bona policia, però sempre es poden fer les coses millor", va remarcar el president, que va recordar els "principis rectors del cos: servir i protegir". "Volem un cos de Mossos per a tothom en aquesta nova etapa per afrontar la seguretat ciutadana" de Catalunya, va assenyalar.

Per això, va destacar que els mateixos agents li han demanat fer la seva tasca amb "rigor i serenitat" i va assenyalar que manté la seva intenció d’ampliar els efectius del cos a 22.000 el 2030. "Ser mosso és més que una feina, és una manera de viure i de comprometre’s amb la societat. Hi ha persones que ajuden persones, i com a catalans hem d’estar orgullosos de la policia que tenim", va continuar afegint Illa.

Trapero, en la visita

El president va estar acompanyat en la visita pel director general de la Policia, Pere Ferrer, a més de comandaments policials. Després de reunir-se amb els dirigents i representants sindicals, a qui va traslladar la seva voluntat d’escoltar les seves reivindicacions respecte als Mossos, Illa va passar revista a diversos dispositius del cos al pati d’Egara, com els del Grup Especial d’Intervenció, la Brigada Mòbil i les unitats de Trànsit i Aèria, amb alguns dels drons que utilitzen.

En aquesta comitiva es va poder veure el major Josep Lluís Trapero parlant amb el comissari en cap Eduard Sallent. Precisament, Trapero va ser una de les persones més buscades pels mitjans de comunicació després que en campanya electoral Illa, llavors candidat del PSC, anunciés que el major dels Mossos serà el pròxim director general de la Policia, un nomenament que encara no s’ha fet oficial.

Notícies relacionades

Fonts dels Mossos van explicar a aquest mitjà que, amb la presència de Trapero en el Departament d’Interior, s’espera que nomeni un nou cap de la policia catalana en substitució de Sallent i van remarcar la capacitat de l’actual major per "tancar files" amb comandaments i agents davant qualsevol polèmica que afecta el cos. A més, van destacar que coneix "perfectament" els Mossos i que "s’ha guanyat el respecte professional" dels que han treballat amb ell.

En aquest sentit, des de dins de la policia autonòmica creuen que la nova etapa "obre moltes expectatives", després que en els últims anys la moral dels agents "hagi caigut" al notar "dificultats per establir algunes operacions de la tasca diària" en seguretat ciutadana i prevenció.