El PSOE adopta la "singularitat"

El PSOE adopta la "singularitat"

EFE/Paco Paredes

2
Es llegeix en minuts
CHISTIAN GARCÍA

"No votarem res en matèria de finançament autonòmic que perjudiqui Astúries". El president del Principat d’Astúries i líder de la Federació Socialista Asturiana (FSA), Adrián Barbón, es va tornar a manifestar amb rotunditat sobre el pacte del PSC i ERC per a la investidura d’Illa a canvi de la transferència de les competències en matèria d’Hisenda a Catalunya. El líder de l’Executiu es va manifestar així després de tornar de vacances en ple terratrèmol sociopolític pel concert català i la "singularitat" defensada des del Govern per a aquesta comunitat autònoma, la qual ha generat crítiques entre els barons socialistes.

Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, va ser el líder territorial socialista més vehement contra el pacte amb ERC. La setmana passada, García-Page, que va felicitar Illa per la seva investidura, va manifestar sentir "profunda vergonya i enrojolament" per l’acord. A través de les xarxes socials, el mandatari castellanomanxec va celebrar que Catalunya estigui presidida "per algú que s’ocupi dels problemes dels catalans" i va reivindicar la seva responsabilitat de "defensar els interessos de la regió". Respecte al finançament singular de Catalunya, va recriminar la postura del Govern central i va assenyalar que és "un preu massa car per mantenir un càrrec". "Només faltaria que tota la festa independentista l’acabem pagant entre tots", va declarar el mandatari després que la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, afirmés que Catalunya ha de tenir "un tractament especial" en matèria financera. "Singulars ho som tots", va destacar García-Page, que va dir que el sistema de finançament autonòmic ha d’atendre les necessitats de cada regió per als seus serveis públics.

Notícies relacionades

El secretari general del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca, també es va mostrar contrari al pacte amb ERC i va declarar que "no es portarà a terme mai". "No podem cosir la unitat territorial del país d’una banda descosint-la de l’altra", va recriminar el líder castellanolleonès, que hi va afegir: "No defensarem cap fallida del règim comú de finançament autonòmic. No toleraremun sistema singular que perjudiqui els interessos de Castella i Lleó".

El líder socialista d’Aragó, Javier Lambán, també va evidenciar l’oposició a la singularitat catalana, la qual va qualificar com "una fallida brutal" de la igualtat entre les regions espanyoles i va insistir que la seva regió també té "singularitats". El líder del PSOE a Andalusia, Juan Espadas, va declarar que "els socialistes andalusos no estem d’acord amb un concert econòmic català".