El PP exigeix al Govern declarar l’"emergència migratòria"

Ceuta demana ajuda a l’Executiu i a les comunitats autònomes per la saturació dels centres per a menors estrangers

El PP exigeix al Govern declarar l’"emergència migratòria"
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

"En aquests moments, el nombre de menors supera en un 360% la capacitat d’acollida que, per mida i altres variables, a Ceuta li correspon". Amb aquesta xifra sobre la taula, el president de la ciutat de Ceuta, el conservador Juan Jesús Vivas, va sol·licitar dijous passat ajuda al Govern i a la resta de comunitats autònomes davant la manifesta incapacitat del seu territori per afrontar l’arribada de més menors estrangers no acompanyats. El PP no ha fet cas de la petició del seu company de partit i ha dirigit tota la responsabilitat cap al Govern, exigint-li que declari l’"emergència migratòria".

"Respecte a Ceuta, aquesta situació sabíem que es podia arribar a donar. Qui sens dubte no ha sigut previsor i no ho ha volgut veure ha sigut el Govern d’Espanya", va assenyalar ahir a la portes de la seu de Génova la vicesecretària d’Organització Territorial del PP, Carmen Fúnez. La dirigent conservadora va assegurar que aquesta situació –qualificada d’"autèntic drama humà", en paraules de Vivas– no se soluciona repartint els menors estrangers per les diferents comunitats autònomes. I va deixar ben clar que l’Executiu presidit per Pedro Sánchez no compta amb una política migratòria "i ho denunciem des de fa mesos".

Vivas, en la carta que va remetre al Govern –al ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, i a la ministra d’Infància, Sira Rego– i a tots els presidents autonòmics, va demanar que "de manera immediata, sense més dilacions, es promogui, acordi i escometi, de manera consensuada i corresponsable", la "derivació àgil i vinculant de menors a la Península". Fa menys d’un mes, el PP va votar en contra d’un mecanisme que permetia el repartiment dels menors quan els territoris de les Canàries, Ceuta o Melilla superessin el 150% d’ocupació.

Sense resposta

No obstant, la vicesecretària d’Organització Territorial del PP, Carmen Fúnez, no va voler entrar a donar cap resposta a la petició d’ajuda per part de Ceuta. Tan sols va recordar que el PP no "s’ha negat en cap cas a acollir menors", ja que sí que va donar suport a la derivació de prop de 350 menors –només a les Canàries n’hi ha més de 6.000– i va exigir al Govern de Sánchez que aprovi de manera immediata l’"emergència migratòria".

Notícies relacionades

La dirigent del PP va criticar que el president del Govern no hagi convocat una conferència de presidents autonòmics per analitzar la situació migratòria en els últims cinc anys i va afirmar que "la política migratòria no es basa a repartir els menes per les comunitats autònomes, sinó que hem de parlar fonamentalment de política exterior en matèria migratòria que Sánchez no està complint amb aquesta responsabilitat", malgrat que el problema més apressant sigui la saturació dels territoris fronterers de Ceuta, Melilla i les illes Canàries. Tot i així, va incidir que és necessària una política migratòria que passi pel "control de fronteres", que sigui "seriosa i humanitària".

"Cal donar una resposta als menes, però cal donar una resposta seriosa, tant a les Canàries com a Ceuta. El nostre posicionament és el mateix, una política migratòria real, tant per a menors no acompanyats com per a la resta de migrants, basada en política exterior, control de fronteres i també a anar a la UE, no únicament per defensar el català, sinó per demanar que es reconegui Espanya com a frontera amb l’Àfrica pel que fa a matèria migratòria", va acabar dient.

Temes:

Ceuta Govern