L’expresident esquiva un acte al sud de França per "seguretat"

L’expresident esquiva un acte al sud de França per "seguretat"

JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat que l’expectació era forta, l’expresident Carles Puigdemont no es va desplaçar ahir a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que se celebra al municipi francès de Prada, i finalment hi va intervenir a través d’un vídeo gravat en el qual excusa la seva absència per "motius de seguretat". El cartell de l’esdeveniment preveia la presència de Puigdemont en la presentació del llibre Colpisme de Damià del Clot, en la que hagués sigut la seva primera reaparició oficial després de la seva fugaç tornada a Catalunya el dia de la investidura de Salvador Illa.

L’any passat, Puigdemont sí que es va desplaçar al sud de França per assistir presencialment a un homenatge a Pau Casals organitzat per la UCE, que va aconseguir congregar cinc expresidents de la Generalitat, entre ells Jordi Pujol i José Montilla. Tanmateix, en aquesta ocasió ha preferit no fer-ho, després d’haver evitat la seva detenció a Barcelona fa deu dies després d’haver fugit dels Mossos d’Esquadra, que esperaven arrestar-lo a les portes de la Cambra catalana.

Sense immunitat

Puigdemont ja no gaudeix d’immunitat parlamentària, a l’haver deixat de ser eurodiputat després de les eleccions del mes de juny passat, i es podria veure afectat per una nova euroordre d’arrest. L’expresident no ha volgut córrer riscos, malgrat que el jutge Pablo Llarena no va reactivar la petició europea de detenció quan va rebutjar amnistiar-lo.

Notícies relacionades

A aquesta circumstància s’ha tornat a referir Puigdemont en la seva intervenció telemàtica a Prada, assenyalant com un "cop d’estat híbrid" que no s’hagi pogut beneficiar encara de la llei d’amnistia aprovada pel Congrés dels Diputats. Segons l’expresident, el "colpisme s’ha sofisticat molt" i ara és més difícil de detectar, ja que la irrupció de forces militars en els parlaments democràtics ja "no la compra ningú".

Puigdemont considera que els partidaris de la unitat d’Espanya s’han reinventat per evitar la "mala premsa".