Sánchez viatja a Mauritània en ple pic d’entrades irregulars de migrants

El president també es desplaçarà al Senegal i Gàmbia per reforçar la cooperació / El PP li demana que abandoni l’"hamaca" i rebi Clavijo

Sánchez viatja a Mauritània en ple pic d’entrades irregulars de migrants
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va viatjar a Mauritània juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el 8 de febrer passat. Els dos mandataris van anunciar llavors una ajuda de més de 500 milions d’euros destinada a la lluita contra la migració il·legal. Des d’aleshores, l’arribada d’irregulars ha descendit lleument, però no en termes globals: des de començament d’any el nombre d’entrades per terra i mar, 31.155 persones, és un 66% superior al mateix període del 2023, segons les xifres del Ministeri de l’Interior. I aquí ocupa un paper fonamental Mauritània, on s’han disparat aquest tipus de trànsits. Amb aquest complex escenari, el president del Govern tornarà al país africà, segons va anunciar ahir la Moncloa, en una gira que també el portarà al Senegal i Gàmbia la setmana vinent.

L’Executiu atorga una enorme importància a aquesta regió, clau per al control migratori. A finals de juny, el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, es va desplaçar fins al Senegal, un destí al qual també va viatjar una setmana més tard la vicepresidenta segona i titular de Treball, Yolanda Díaz.

Per al PP, no obstant, el Govern mira cap a una altra banda, immers en les seves vacances, en plena crisi migratòria. Sánchez, va dir aquest dissabte la seva secretària general, Cuca Gamarra, és "a la tovallola sota el sol". Al president del Govern, va continuar, "li és igual el que li passi, la situació de pressió que tenen les Canàries o Ceuta", perquè "el que li interessa és la seva governabilitat". Els conservadors van insistir ahir en el mateix missatge, malgrat que ja es coneixia la gira del cap de l’Executiu. La seva vicesecretària de Polítiques Socials, Ana Alós, li va demanar que s’aixequi de l’"hamaca" i "assumeixi la seva responsabilitat" davant el "desafiament" que està suposant l’arribada de migrants. Alós lamenta que Sánchez no s’hagi reunit encara amb el president de l’arxipèlag canari, Fernando Clavijo, malgrat trobar-se de vacances a Lanzarote. No obstant, no va dir res del viatge que emprendrà Sánchez.

La dirigent popular va recordar que són molts els migrants que estan arribant de manera irregular en els últims dies i que la situació a les Canàries i Ceuta és desesperada. En les últimes hores, les Canàries s’han vist obligades a instal·lar carpes per allotjar els més de 1.200 migrants que han arribat aquest mes. Fa uns dies, Ceuta també va demanar auxili per la saturació dels centres de menors.

Notícies relacionades

Els populars demanen diners

"¿Què farà Sánchez a part d’estar de vacances durant tot aquest mes? ¿Quants diners està disposat a posar sobre la taula per ajudar les comunitats autònomes en el repte d’immigració que estan assumint?", va qüestionar Alós, que va assegurar que les comunitats "han estat exercint la seva solidaritat en l’acollida de menors", malgrat que fa menys d’un mes el PP va votar en contra d’un mecanisme que permetia el repartiment dels menors quan les Canàries, Ceuta o Melilla superessin el 150% d’ocupació.

Temes:

Ceuta Govern