Els Comuns treuen ferro a la falta de consellers afins en el Govern

El partit no descarta entrar a l’Executiu d’Illa i exigeix al president que compleixi "íntegrament" el pacte d’investidura

Els Comuns treuen ferro a la falta de consellers afins en el Govern

Mar Martí / ACN

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una de les sorpreses del nou Govern del president Salvador Illa va ser que inclogués consellers pròxims a l’espai polític d’ERC –Francesc Xavier Vila i Sònia Hernández– i pròxims a partits hereus de l’extinta CiU –Ramon Espadaler i Miquel Sàmper–, i que, en canvi, no hi hagués cap picada d’ullet als Comuns. Més encara si es té en compte que els vots dels Comuns van ser clau per impulsar Illa fins a la presidència. Ahir, el portaveu del partit al Parlament, David Cid, va treure ferro a l’absència de consellers afins en l’Executiu català i no va descartar que la seva formació acabi entrant al Govern en el futur. "No hem fixat límits a la nostra relació [amb el PSC]", va dir a la SER.

Així, els Comuns miren de relativitzar que Illa no els hagi fet cap picada d’ullet en la configuració del seu gabinet i asseguren que, si algun dia han d’estar en el Govern, serà per dret propi, és a dir, perquè firmin un pacte de coalició amb el PSC. "Els partits o estan o no estan en el Govern i no tenim ara mateix un acord de govern amb el partit socialista", va argumentar. A més, va afirmar que els gestos d’Illa cap a ERC i cap a la postconvergència "tenen més d’opa que de picada d’ullet".

Notícies relacionades

Malgrat no voler polemitzar per l’absència d’aquests consellers afins, Cid sí que va llistar els que més li agraden al seu partit i els que menys. Entre les incorporacions "positives" ha esmentat la titular d’Economia, Alícia Romero, i la d’Educació, Esther Niubó. En canvi, va criticar per "conservadors" els dos consellers que provenen de l’espai postconvergent, que són Ramon Espadaler (ex d’Unió) i Miquel Sàmper (ex de Junts). També va posar en la seva diana la titular de Salut, Olga Pané, per considerar-la "allunyada" de les polítiques de sanitat que volen els Comuns.

El posicionament de Cid va deixar entreveure que el seu partit donarà un cert marge a Illa per arrencar i que posarà l’accent en el fet que el nou president "compleixi íntegrament" el pacte al qual va arribar amb els Comuns per ser investit. Un pacte que posava el focus, per exemple, en l’àmbit de l’habitatge perquè Catalunya està en una "situació d’emergència". Per a Cid, la primera gran oportunitat d’Illa per complir l’acord seran els pressupostos d’aquest any, on el seu partit voldrà veure si inclouen els "recursos" per complir l’acord d’investidura.