La confusió entorn del concert català crea el primer conflicte entre PSOE i ERC

Esquerra amenaça amb retirar el suport a Sánchez després que Montero negués que l’acord amb el PSC suposi que Catalunya surti del règim comú / Junts qualifica el pacte d’"engany monumental"

La confusió entorn del concert català crea el primer conflicte entre PSOE i ERC
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

María Jesús Montero va trencar ahir el seu silenci sobre el controvertit pacte entre el PSC i ERC per investir Salvador Illa, que incorpora un nou sistema de finançament per a Catalunya pel qual l’autonomia tindria la capacitat, si és que entra en vigor la fórmula, de recaptar tots els impostos que es generin al seu territori. L’acord, que no concreta la quota que abonaria la Generalitat al Govern central per sufragar els serveis que l’Estat presta en la comunitat, té molts punts en comú amb el sistema que regeix a Euskadi i Navarra. Els republicans asseguren que es tracta d’un "concert econòmic". Però la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, que feia setmanes que no feia cap declaració al respecte, va rebutjar aquesta expressió.

"Ni és un concert econòmic ni és una reforma a l’ús del model de finançament", va assenyalar Montero des de Rota (Cadis), afirmació que va provocar la reacció immediata d’ERC i Junts. Els republicans van amenaçar de retirar el seu suport a Pedro Sánchez si "els socialistes incompleixen la seva paraula amb el finançament singular o altres mesures incloses dins de l’acord". Junts va parlar d’"engany monumental" i va reclamar "explicacions" a ERC.

Davant aquest escenari, el Govern espanyol va reaccionar demanant un "debat nominal", per intentar calmar els ànims, i assegurant que pretén complir el pacte. L’acord, van explicar fonts d’Hisenda, suposa una iniciativa "important" per "portar un finançament singular a Catalunya", però no suposa un "concert econòmic" per a la comunitat autònoma. En qualsevol cas, van afegir, l’Executiu "avala" el document segellat pels socialistes catalans i els republicans i pretén complir-lo.

La Moncloa evita definir el que es va pactar. Des de Rota, Montero va buscar calmar els líders territorials del PSOE que han criticat l’acord amb ERC en una expressió de malestar molt més transversal que en altres ocasions. "Hi ha d’haver una absoluta tranquil·litat en tots els territoris", va dir la vicepresidenta. Segons el seu parer, la nova fórmula pactada amb els republicans "serà bona per a Catalunya i també per a Andalusia", perquè l’existència d’un "finançament singular per a Catalunya" no suposa "un greuge per a la resta".

La "solidaritat"

Segons Montero, a qui, com a ministra d’Hisenda, aquest pacte afecta de ple, la paraula clau és "solidaritat", que farà que els "serveis públics en el conjunt dels territoris" continuïn sent "homologables". L’expressió apareix en 10 ocasions en el document segellat pels socialistes catalans amb els republicans, que al·ludeix també al principi d’ordinalitat, perquè els territoris amb menys capacitat fiscal no acabin superant en recursos els més rics.

"Qui digui qualsevol altra cosa, menteix", va insistir Montero, assenyalant el PP. Però les crítiques no només venen del principal partit de l’oposició. Barons tradicionalment pròxims a Pedro Sánchez, com Adrián Barbón, president d’Astúries, han deixat clar el seu descontentament amb el pacte. També Josep Borrell, encara comissari d’Exteriors de la UE i dirigent amb gran influència en les files socialistes, ha criticat l’acord perquè "assumeix post mortem el relat del procés", va dir a El País. Montero va rebatre les seves paraules assenyalant que Borrell havia viscut des de l’estranger la recent evolució a Catalunya: "Tots vostès coneixen la peculiar relació del senyor Borrell amb Catalunya i el que va implicar el procés. El Govern treballa per al futur, no per al passat".

Per la seva banda, ERC va expressar el seu malestar advertint el PSOE en un comunicat: "Si els socialistes incompleixen la seva paraula amb el finançament singular o altres mesures incloses dins de l’acord, ERC retirarà el seu suport i els socialistes hauran de buscar altres alternatives o convocar eleccions".

Malgrat l’enuig evident, ERC no té previst trencar res encara. El que vol, de moment, és que la seva reacció funcioni com a avís. Els republicans interpreten que l’únic que buscava Montero era calmar els ànims davant la "pressió" que rep del PP i de la majoria de barons socialistes. Així, segons ERC, la ministra "sap perfectament què és el que es va firmar" i que no és res més que "el concert econòmic, tot i que no ho vulgui anomenar així".

Notícies relacionades

Es tracta del primer xoc ERC-PSOE des que els republicans van firmar amb els socialistes el pacte per investir Illa. El comunicat evita carregar contra el nou president de la Generalitat, a qui volen donar marge per començar a governar.

Però Junts no va deixar passar l’oportunitat de criticar ERC i tornar a menysprear l’estratègia negociadora dels republicans. Els postconvergents, que aspiren a fer una mena d’opa a Esquerra en el camp independentista, van sortir ahir en tromba contra el pacte d’investidura al titllar-lo d’"engany monumental", "mentida", "fiasco" i fins i tot "ridícul". "ERC no té cap credibilitat quan amenaça de retirar el seu suport al PSOE; en els últims cinc anys a Madrid ha sigut incapaç de fer-ho", va denunciar la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras.