Els Mossos reconeixen "errors" en el dispositiu per detenir Puigdemont
El cos autonòmic fa autocrítica en el seu informe a Llarena i admet que no va contemplar la fugida com a opció / Rull va impedir als agents inspeccionar el Parlament el dia anterior a la fuga
"La fugida del senyor Puigdemont en un vehicle va estar facilitada per diverses accions organitzades amb la finalitat de distreure l’atenció policial. Accions que van consistir a simular un desplaçament del senyor Puigdemont entre la comitiva de polítics i en un intent de multitud de persones d’accedir per la força a l’interior del parc de la Ciutadella, a través de les portes 4 i 6 (els dos accessos autoritzats). Aquestes accions van provocar una situació de confusió, incertesa i alt trànsit en les comunicacions que van propiciar el desplaçament del vehicle del senyor Puigdemont sense que els efectius policials en tinguessin coneixement".
D’aquesta forma, els Mossos d’Esquadra resumeixen la fuga de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont el 8 d’agost passat, quan va comparèixer uns minuts en un acte a l’Arc de Triomf abans de la investidura al Parlament de Salvador Illa i després va pujar a un cotxe i va tornar cap a Waterloo. Era l’únic escenari no previst pels comandaments de Mossos, com així es reconeix a l’informe entregat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i al qual ha tingut accés aquest mitjà. Aquest document fa autocrítica i admet "errors tècnics i formals" en el dispositiu.
"En cap moment es va valorar com a possible o probable que el senyor Puigdemont pogués tornar a Catalunya i no tingués la determinació d’accedir al Parlament. Per tots aquests motius, que el senyor Puigdemont tornés a Espanya per després fugir no es va contemplar com una possibilitat", remarca el document firmat pel comissari en cap Eduard Sallent i que ha d’estudiar Llarena.
El document policial també critica als responsables del Parlament que "no van facilitar" que els deixessin entrar dins de l’edifici a inspeccionar-lo la tarda del dia anterior a la investidura per descartar que Puigdemont fos a dins. "Aquests fets van reforçar les sospites sobre un possible accés del senyor Puigdemont de manera prèvia al debat d’investidura", assenyala l’informe. Per això, els agents van prendre el parc de la Ciutadella la nit anterior per evitar una "intrusió no autoritzada", i van fer fora 70 persones que eren dins. El mateix 8 d’agost, abans de la investidura, sí que es va fer una "requisa a l’interior del Parlament" i a l’exterior per les unitats canines i de subsol. No obstant, la intenció de Puigdemont no era accedir al Parlament, sinó burlar-se dels Mossos apareixent cinc minuts i tornant a escapar-se.
Arribada controlada
Els Mossos van desplegar uns 600 agents per garantir la seguretat de la investidura, evitar incidents en les manifestacions convocades i detenir Puigdemont. No obstant, no van aconseguir aquest últim objectiu, i això que una dotzena de policies de paisà, juntament amb alguns vehicles motoritzats, van controlar l’arribada de l’expresident abans de les 9 del matí a l’Arc de Triomf.
No obstant, es va considerar per "criteris policials bàsics de congruència, oportunitat i proporcionalitat" que no era el moment d’arrestar-lo, ja que Puigdemont va estar "protegit" per un gran nombre de persones i la seva detenció "hauria requerit l’ús d’una força considerable, probablement excessiva i fins i tot desproporcionada". A més, els Mossos creien que, després de l’acte, Puigdemont aniria amb la comitiva d’autoritats cap a un dels accessos al Parlament.
Allà s’havia previst la seva detenció. La majoria d’agents de paisà que controlaven l’expresident intentaven seguir la comitiva i un únic policia es va adonar que entrava en un vehicle blanc amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, i se n’anava de la zona. El policia va córrer darrere del vehicle malgrat que manifestants que asseguraven la fugida van intentar impedir-l’hi, i únicament va poder comunicar per telèfon i no per ràdio la ubicació del cotxe, sense arribar a atrapar-lo. Tampoc les imatges aèries del dron que sobrevolava la zona van captar el moment de la fuga de Puigdemont.
Al no acudir al Parlament, no hi va haver "moment oportú per procedir" a detgenir-lo, assenyalen els Mossos i afegeixen que en cap cas "es va preveure, tenint en compte paràmetres de raonabilitat i congruència, que el retorn del senyor Puigdemont seria merament fugaç". Per això, remarquen que "l’escenari finalment esdevingut escapa a tota lògica racional o política segons el context i la informació disponibles".
Notícies relacionadesL’informe policial també remarca que, en cas de detenció, s’havien planejat "tres possibles sortides" del parc de la Ciutadella i "diversos itineraris" per traslladar Puigdemont amb un vehicle no logotipat escortat per dos dels Grups Especials d’Intervenció fins a la Ciutat de la Justícia, en la qual hi havia dos agents de la Comissaria General d’Informació. També s’havia planificat un possible trasllat a Madrid per posar-lo "a disposició del Tribunal Suprem" i van reservar fins i tot nits d’hotel perquè els agents poguessin descansar.
Els Mossos remarquen a l’informe la "perfecta sincronització" dels pròxims a l’expresident per garantir-ne la fugida, ja que hi havia nombroses persones amb gorres o barrets de palla en els accessos a les carpes darrere l’escenari. Puigdemont es va posar una gorra i es va treure l’americana per entrar al cotxe i passar desapercebut i, poc després de la fugida, diversos grups de persones van intentar accedir a dues portes de la Ciutadella per distreure l’acció policial.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Atemptat en una zona comercial Tràgic atropellament múltiple en un mercat ambulant nadalenc d’Alemanya
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Tempesta judicial a Madrid Un jutjat cita Sánchez per dir al nòvio d’Ayuso "delinqüent confés"
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- L’helicòpter-radar de Trànsit imposa 816 multes en mig any
- El 'Gordo' ¿Fins quan es pot cobrar un dècim de Loteria de Nadal?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Inici de les festes Fins que siguem vells
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Buscat a tot Espanya ¿Per què el 06174 és un dels dècims més comprats per Nadal?