Sánchez i Clavijo volen atraure el PP al repartiment de menors

El cap de l’Executiu es reuneix avui a La Palma amb el president de les Canàries i viatjarà a tres països africans la setmana que ve

Sánchez i Clavijo volen atraure el PP al repartiment de menors
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

En ple augment de la pressió per l’arribada de cayucos a les Canàries, i amb els centres de menors migrants a l’arxipèlag i Ceuta col·lapsats davant la falta de col·laboració del PP, Pedro Sánchez i Fernando Clavijo es reuneixen avui a La Palma. Després del fracàs de la reforma de la llei d’estrangeria el 22 de juliol al Congrés, quan el PP, Vox i Junts van tombar la iniciativa amb els seus vots en contra, la Moncloa assegura que no es vol quedar quieta i mirar cap a un altre costat davant la situació a les illes i la ciutat autònoma d’un col·lectiu especialment vulnerable. Però els col·laboradors de Sánchez posen el focus en la necessitat que s’afegeixi a l’acord el partit d’Alberto Núñez Feijóo, que en els últims temps ha endurit el seu discurs contra la immigració.

Sense el concurs del PP, que governa en 11 de les 15 autonomies, resulta impossible que el repartiment entre territoris tiri endavant. Però la reunió d’avui pot ajudar a revertir aquesta situació, consideren els socialistes. El cap de l’Executiu canari cogoverna l’arxipèlag amb el PP, després que els conservadors donessin el seu suport al líder de Coalició Canària per evitar que el PSOE, que en les eleccions de maig del 2023 va ser primera força, retingués el poder. Els socialistes busquen que aquesta aliança autonòmica serveixi per moure els conservadors.

Si Núñez Feijóo es compromet a votar a favor del repartiment de menors migrants, el Govern obre la porta a una fórmula com la que defensa Clavijo: un decret llei que tindria efecte immediat i regularia el repartiment obligatori entre territoris dels menors migrants no acompanyats. Clavijo vol que s’aprovi en el pròxim Consell de Ministres, dimarts de la setmana que ve, el primer després de les vacances d’agost. Aquell mateix dia, ja a la tarda, Sánchez es desplaçarà a Mauritània, un país on s’han disparat els desplaçaments d’irregulars cap a les Canàries, en un viatge oficial que també el portarà al Senegal i Gàmbia, dins d’un context de repunt del fenomen. Des de començament d’any, el nombre d’entrades per terra i mar a Espanya, 31.155 persones, és un 66% superior al mateix període del 2023, segons les xifres del Ministeri de l’Interior.

"Són menors i les comunitats tenim una responsabilitat, però són immigrants i l’Estat té una altra responsabilitat (...). L’important és que es faci una modificació perquè ja no estan arribant només a les Canàries. Estem parlant de Ceuta i també d’Alacant. Era evident que això passaria i ja fa temps que ho diem. Hem de donar una resposta com a país a tota aquesta gent i especialment als menors", va dir dimecres el president canari, que també va demanar al PP que se sumi al "consens" davant l’"emergència" a l’arxipèlag.

Els populars es resisteixen

Notícies relacionades

Però el PP, després que Vox decidís trencar les seves coalicions amb els conservadors en diverses autonomies després d’un pacte amb el PSOE sobre aquest assumpte, no dona de moment mostres d’estar disposat a recolzar la mesura. "La modificació de la llei d’estrangeria l’únic que plantejava era que el Govern agafava els menors de les Canàries i els repartia entre les diferents comunitats. Allà acabaven les seves obligacions i, per això, estem en contra d’aquesta modificació legal", va dir dimecres la seva vicesecretària de Polítiques Socials, Ana Alós, que va demanar no "passar el mort" a les autonomies.

Per als socialistes, aquest tipus de declaracions mostren que el PP és incapaç de posar-se al lloc d’un col·lectiu tan vulnerable com aquest. "El PP no només ha perdut el nord, és que ha perdut la humanitat. Continua negant la realitat i prefereix l’apocalipsi", va assenyalar dimarts el seu portaveu al Congrés, Patxi López.

Temes:

Ceuta Vox