Les Canàries lluiten pel decret llei per evitar un altre repunt

L’aplicació immediata de la reforma de la llei d’estrangeria permetria la derivació d’uns 2.500 menors en pocs dies

Les Canàries lluiten pel decret llei per evitar un altre repunt
2
Es llegeix en minuts

Mentre a Madrid mana la contesa política, l’arxipèlag canari viu una emergència humanitària en què la principal perjudicada és la infància migrant. Malgrat la gravetat de la situació, la solució legal no acaba d’arribar. El decret llei que defensa Clavijo per tramitar la reforma de la llei d’estrangeria serviria per agilitzar la seva entrada en vigor i alleujar el col·lapse de la xarxa d’acollida. A més, pressionarà perquè la modificació estigui en l’ordre del dia del pròxim Consell de Ministres, que se celebrarà dimarts, 27 d’agost, just a la tornada de les vacances del president del Govern, Pedro Sánchez, en la residència de Lanzarote de La Mareta.

A través del decret, el Govern oferiria una solució pràcticament immediata a les Canàries i permetria iniciar la derivació de 2.500 menors en pocs dies, ja que s’ha fixat una quota màxima en els centres de les Canàries de 3.000, deixant els recursos a un 150% de la seva capacitat.

El decret llei seria el camí més ràpid per alleujar la congestió de la xarxa d’acollida, ja que els trasllats de nens s’iniciarien des que el Consell de Ministres doni el seu vistiplau al text legal. Si bé és cert que després el text s’hauria de convalidar a les Corts Generals en un termini de 30 dies, per a la qual cosa es precisa el vot a favor d’una majoria qualificada dels diputats. Així, hi hauria un mes perquè Govern central i el PP acostessin postures, amb l’objecte de sumar prou suports.

El suport dels populars no només és necessari perquè la reforma tiri endavant i superi els tràmits legals, sinó que perquè governen en 11 comunitats i els seus executius regionals seran els que finalment hagin d’assumir els trasllats, condicionar instal·lacions per obrir centres d’acollida i fer-se càrrec de la tutela dels nens fins a la majoria d’edat.

Les previsions i l’experiència d’anys anteriors apressen el Govern de les Canàries, que vol formalitzar la solució legal a l’agost. Només d’aquesta manera les illes afrontarien amb una mica d’alleujament els mesos de mar en calma, que es registren després de l’estiu i que reactiven el flux migratori a través de la ruta canària. Històricament, entre setembre i desembre milloren les condicions meteorològiques i el nombre de barquetes precàries que salpen des de la costa africana cap a Europa a través de l’arxipèlag es multiplica. L’onatge més moderat i la influència dels vents alisis faciliten la navegació per una de les rutes migratòries més mortals on, segons el col·lectiu Caminando Fronteras, entre gener i maig van perdre la vida 4.808 persones; una cada dues hores i mitja.

415 arribades en 24 hores

Notícies relacionades

Salvament Marítim va rescatar ahir al matí 415 persones que navegaven a bord de quatre embarcacions precàries a prop de l’arxipèlag. Un total de 346 migrants, entre ells 14 menors, van arribar a El Hierro a bord de tres embarcacions. Els ocupants dels cayucos procedien de Mali, Senegal, Gàmbia, Guinea-Conakry, Pakistan i Bangladesh.

Un total de 789 migrants han arribat al llarg d’aquesta setmana de manera irregular a les costes espanyoles, dels quals 716 ho han fet a les Canàries, i la resta ha arribat als diferents enclavaments de la península i les illes Balears.