L’auditoria del cas Koldo

Un alt càrrec diu que Ábalos va avalar duplicar una compra de mascaretes

El subsecretari de Transports, cessat ahir per Puente, afirma que l’exministre va firmar una ordre per adquirir 8 milions de tapaboques en lloc de 4

El ministre va informar en la seva intervenció al Senat de dos cessaments per «pèrdua de confiança» 

Un alt càrrec diu que Ábalos va avalar duplicar una compra de mascaretes
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Miguel Ángel Rodríguez

El fins ahir número tres de Transports, Jesús Manuel Gómez, va entendre que va ser el llavors ministre José Luis Ábalos qui va validar que es dupliqués la compra inicialment prevista de mascaretes –de 4 a 8 milions d’unitats– que es va adjudicar a Soluciones de Gestión, l’empresa investigada en el cas Koldo. El canvi d’opinió sobre les necessitats de protecció anticovid en l’organisme públic va tenir lloc en tan sols 38 minuts, segons l’informe de l’auditoria realitzada pel mateix ministeri, del qual va informar ahir el seu titular, Óscar Puente, al Senat.

Puente va anunciar a la Cambra alta el cessament del sotssecretari de Gómez, així com la petició al president d’Adif, Ángel Contreras, de destituir també el director general de Gestió de Persones de l’entitat, Michaux Miranda. "Els fets i conclusions que s’extreuen de l’auditoria produeixen una pèrdua de confiança", va dir ahir el ministre. I va reiterar que la decisió "es basa exclusivament en aspectes merament administratius que s’han posat de manifest amb rotunditat en l’auditoria" que ell va sol·licitar al febrer.

L’informe, de 89 pàgines, inclou el resultat d’una entrevista realitzada pels auditors a l’alt càrrec defenestrat ahir –recentment imputat en la causa que s’instrueix a l’Audiència Nacional– en la qual, sobre el canvi de decisió quant a la quantitat de tapaboques adquirides, Gómez va manifestar que Koldo García, el llavors assessor del ministre, li va dir que "el proveïdor subministrava 8 milions o res". I va entendre "que aquesta decisió venia avalada pel ministre". "De fet, la nova ordre per adquirir un màxim de 8 milions de mascaretes va venir firmada per ell", afirma.

L’informe conté un rosari d’irregularitats en relació amb els dos contractes adjudicats per Transports, el dels 8 milions de mascaretes i un segon de 5 milions d’unitats per a Adif, per 20 i 12,5 milions d’euros, respectivament.

En relació amb la justificació de l’abast de l’emergència de mascaretes a Transports a l’inici de la pandèmia de coronavirus, l’informe detalla que aquest "es va duplicar, i va passar de 4 a 8 milions de mascaretes en 38 minuts", fins i tot després que l’ordre es firmés. "L’única dada que consta en el marc de l’auditoria en relació amb l’esmentada duplicació és que hauria assenyalat que l’empresa oferia 8 milions o res", afegeix.

A més, l’oferta de l’empresa adjudicatària va ser acceptada per l’òrgan de contractació "sense que existís més motivació per a l’òrgan de contractació que la seva procedència del ministeri (pel que sembla, del gabinet del ministre)", afegeix el document. A la pregunta sobre els motius per aprovar una nova ordre ministerial d’adquisició i distribució de 5 milions de mascaretes, el sotssecretari va respondre als auditors que no recordava qui va decidir que fos aquesta quantitat: "Podria haver sigut el mateix ministre".

La petició de Liberum

Després de tenir coneixement del cessament de Gómez, l’associació Liberum, personada en el cas Koldo a l’Audiència Nacional, va sol·licitar al jutge Ismael Moreno que citi el ministre com a testimoni. Ho va fer en un recurs contra la decisió del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 2 de permetre que el sotssecretari fos defensat en la causa per l’Advocacia de l’Estat.

L’auditoria va detectar moltes altres anomalies, com per exemple que la comunicació entre l’òrgan de contractació i el Ministeri de Transports, o, més aviat, amb García, era "contínua". També assenyala les irregularitats que hi va haver en l’entrega del material. Malgrat que en aquell moment els enviaments no podien ser tan fàcilment predictibles, l’informe destaca que l’oferta inicial era que les mascaretes arribessin en un sol vol i que aquest arribaria en 48 hores. De fet, es van comprometre que fos el 23 de març, tot just una setmana després de declarar l’estat d’alarma.

Notícies relacionades

No obstant, "finalment van ser set vols; el primer va ser a la matinada del 28 de març i l’últim el 8 de maig" per transportar aquests 8 milions de mascaretes. Malgrat el volum de l’entrega, "no consta acta formal de recepció ni de liquidació del contracte de subministrament". L’ordre ministerial tampoc obligava Ports a fer-se càrrec de la distribució, però ho va fer.

Les explicacions de Puente van servir al PP per afirmar que el ministre ha assumit la corrupció al seu ministeri i que el cessament de Gómez i Miranda no és suficient. "Estem davant una corrupció piramidal i hem de saber moltes més coses. Aquí hi ha molta gent que s’ha enriquit injustament i vostès hauran no només de retre comptes, sinó d’assumir responsabilitats al més alt nivell", va dir el senador del PP, Fernando Martínez Maillo.