Acció al Congrés

IU es converteix en el motor legislatiu de Sumar i impulsa la majoria de lleis

Els diputats d’Enrique Santiago fins ara han registrat 8 de les 12 normes del partit

Més Madrid i En Comú Podem han presentat les altres quatre iniciatives del grup parlamentari

IU es converteix en el motor legislatiu de Sumar i impulsa la majoria de lleis
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’arrencada del nou curs polític és a la cantonada. Després d’un primer any de legislatura que ha deixat un balanç legislatiu més aviat escàs, els socis del Govern reclamen prémer l’accelerador. Fins i tot, Sumar, que forma part de l’Executiu de coalició. És natural, la formació liderada per Yolanda Díaz és la que més proposicions de llei té registrades al Congrés de tot el bloc de la investidura, una dotzena. I els principals responsables són els cinc diputats d’IU que han impulsat vuit d’aquestes iniciatives, convertint-se en el motor legislatiu de Sumar.

Malgrat la paràlisi normativa que s’ha viscut al Congrés durant l’últim any, degut en part a la llei d’amnistia i als cinc processos electorals que s’han celebrat, IU ha registrat a la Cambra Baixa vuit proposicions de llei. El portaveu de la formació, Enrique Santiago, s’ha encarregat de presentar-les totes, donant compte que són fruit del treball del seu equip. Més Madrid i En Comú Podem, amb dues iniciatives cada un, completen aquesta dotzena de propostes legislatives, entre les quals no n’hi ha cap liderada pels diputats de l’equip de la mateixa vicepresidenta.

Noves i antigues

Santiago ha agafat diverses proposicions de llei que van registrar ja en l’anterior legislatura, però que van quedar oblidades en un calaix i van decaure amb l’avenç electoral de l’estiu passat. Entre aquestes, una proposta per eliminar els delictes d’expressió, una cosa que podria acabar tirant endavant pròximament gràcies a un acord amb el PSOE; una altra per regular el mal ús de la intel·ligència artificial; i una altra per concedir la nacionalitat a les persones sahrauís.

No obstant, també han presentat diverses proposicions arran de l’actualitat, com l’intent de recuperar la justícia universal, el que permetria jutjar a Espanya el primer ministre d’Israel, Binyamín Netanyahu, per "genocidi" a Gaza; i una reforma del sistema d’accés a la carrera judicial. Dins del grup parlamentari de Sumar, els diputats de Més País i Més Madrid, Íñigo Errejón i Tesh Sidi, han presentat dues lleis més i la portaveu d’En Comú Podem, Aina Vidal, dues més.

No obstant, cap dels diputats que van ser introduïts en les llistes electorals com a quota de la mateixa líder de Sumar s’ha destacat fins ara a l’acció legislativa. Alguns d’ells sí que han firmat alguns dels registres de les proposicions de llei, però no han capitanejat la redacció d’aquests.

Tramitació parlamentària

Notícies relacionades

L’abundància de proposicions de llei registrades no comporta que totes s’estiguin tramitant. Sumar té una quota reduïda d’iniciatives que pot impulsar per període de sessions, per la qual cosa ha d’escollir aquelles propostes que vegi més importants. De moment, els de Díaz han aconseguit que la Cambra Baixa accepti debatre’n dues, la relativa als delictes d’expressió i la que té a veure amb la justícia universal. Juntament amb ERC, i a excepció de PP i PSOE, és la formació amb més proposicions de llei en tramitació.

Els dos textos que s’estan debatent són clau per Sumar. Per al primer, que deriva de l’anterior legislatura, ja hi ha un acord amb els socialistes per eliminar del Codi Penal els delictes relatius a les injúries a la Corona i altres institucions de l’Estat. D’altra banda, IU reivindica que és necessari portar la iniciativa en la recuperació de la justícia universal davant la inacció del PSOE.