El nou curs polític

El PP surt a l’ofensiva per assetjar el Govern

Feijóo es reunirà amb els presidents autonòmics del seu partit el divendres 6 de setembre

Els populars registraran el seu recurs contra l’amnistia en les pròximes setmanes

El primer estiu de la legislatura ha sigut convuls a escala política. La investidura de Salvador Illa després d’un acord del PSC i ERC, la reaparició a Espanya de Carles Puigdemont i la crisi migratòria han caldejat l’ambient. Els populars ho volen aprofitar tot contra Sánchez. 

El PP surt a l’ofensiva per assetjar el Govern
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP no ha donat ni un dia de treva al Govern. No hi ha hagut jornada del mes d’agost en què algun dirigent popular no carregués contra l’Executiu de Pedro Sánchez. I temes no els han faltat: les nombroses incidències ferroviàries, les eleccions a Veneçuela, el pacte entre ERC i PSC i l’arribada massiva de migrants a les Canàries. Tot això convergirà ara en una mena de "setembre intens", com han volgut qualificar els conservadors l’escenari escollit per als plans que han teixit durant aquest estiu a fi d’assetjar el Govern.

Primera parada, la Diputació Permanent.

En l’estratègia ordida pel PP per a les pròximes setmanes, la primera parada serà demà dimarts, quan es reuneixi a la Cambra Baixa la Diputació Permanent. Després d’un mes d’aturada es debatran les nou peticions de compareixença que reclamen els d’Alberto Núñez Feijóo. Tres perquè Sánchez doni explicacions davant el Ple del Congrés: sobre la postura del Govern davant les eleccions veneçolanes; sobre la política migratòria de l’Executiu davant la saturació dels serveis d’acollida de menors estrangers a les Canàries i Ceuta i sobre la tornada i posterior fugida de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

A més, els populars reclamen que compareguin quatre ministres més: la vicepresidenta primera i responsable d’Hisenda, María Jesús Montero, per l’acord arribat entre el PSC i ERC que contempla un concert econòmic per a Catalunya; el ministre de Transport, Óscar Puente, pel caos ferroviari, malgrat que divendres passat ja va donar explicacions al Senat; el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, sobre les actuacions d’Espanya davant el "possible frau electoral" a Veneçuela i la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, per les errades en diverses lleis del seu departament. De passada, també volen citar els presidents de RTVE i d’EFE per analitzar el tractament de la informació sobre les eleccions veneçolanes.

Els populars necessitaran l’ajuda d’algun dels socis de l’Executiu per aprovar aquestes peticions, un escenari que tampoc resulta forassenyat en vista de l’estratègia seguida per Junts.

La majoria absoluta al Senat.

A més, els populars podran fer ús de la seva majoria absoluta al Senat perquè els ministres que considerin hagin de comparèixer. De moment, ja han registrat a la Cambra Alta la sol·licitud perquè acudeixi Montero pel finançament català i la ministra de sanitat, Mónica García, per explicar l’acció de l’Executiu davant l’expansió de la verola del mico. La dirigent de Més Madrid ja ha lamentat que el PP s’estigui dedicant a expandir l’alarmisme i ha reivindicat l’alta preparació de l’Executiu central per fer front a una hipotètica expansió d’aquesta malaltia pel país.

Serà també al Senat on els populars reactivin la comissió d’investigació sobre el cas Koldo i les activitats de la dona Sánchez, Begoña Gómez. De moment, el PP es resisteix a citar en aquest fòrum el president del Govern, però podria acabar cridant-lo en qualsevol moment. La secretària general popular, Cuca Gamarra, ja ha anunciat que posaran en marxa també la comissió sobre el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS).

El poder autonòmic.

El pla dels conservadors per a la tornada de les vacances continuarà amb una reunió de Feijóo amb tots els presidents autonòmics del PP per mirar d’establir una estratègia unitària per fer front al concert econòmic català. Des de la formació popular expliquen que l’objectiu d’aquesta trobada, programada per al divendres 6 de setembre, és analitzar tots aquells "mecanismes institucionals i estatutaris" que els permetin fer front a aquest pacte dels socialistes amb ERC.

Alguns barons ja estan preparant les seves pròpies ofensives. Un d’ells és el president d’Andalusia, Juanma Moreno, que intenta liderar la lluita contra la quota catalana des del seu territori, que és una de les comunitats més afectades, segons informa Victoria Flores. "Ens en vam anar de vacances amb una Espanya fruit del consens constitucional del 78 i ens trobarem al setembre un nou model d’estat confederal i asimètric", va asseverar aquesta setmana abans de demanar als andalusos que es mobilitzin als carrers.

Debats a la Cambra Baixa.

Uns dies després de la reunió dels presidents populars, quan el Congrés torni a estar a ple rendiment, el PP vol posar l’Executiu entre l’espasa i la paret, per a la qual cosa ja ha registrat diverses iniciatives amb l’ànim d’obligar el Govern a pronunciar-se sobre assumptes d’actualitat. D’una banda, intentaran que el Congrés ratifiqui la victòria del candidat veneçolà Edmundo González, per a la qual cosa creuen que tindran suport. Per una altra, portaran a debat el seu pla migratori davant la "inacció" de l’Executiu, amb propostes que passen per reforçar el control de fronteres, dotar de més recursos les comunitats i reclamar ajuda a la Unió Europea.

Notícies relacionades

Recórrer al Tribunal Constitucional.

A tot això se suma que en els primers dies de setembre el PP presentarà al Tribunal Constitucional un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’amnistia. El líder popular va avisar que esgotarien el termini màxim que tenen per registrar-lo davant els dubtes sobre la "imparcialitat" d’aquest òrgan. En aquest sentit, han anunciat que recusaran el president del TC, Cándido Conde-Pumpido, i els dos membres que procedeixen del Govern, l’exministre Juan Carlos Campo i l’exdirectora general de la Moncloa Laura Díez.