Nova etapa a la Generalitat

Tres consellers units per Trapero

La seva principal tasca serà posar fi a l’etiqueta de «policia política» després de la fuga de Puigdemont

Parlon farà tàndem amb el major dels Mossos d’Esquadra en un Govern que compta amb Sàmper i Espadaler, antics responsables d’Interior sota els quals va créixer la carrera del futur director del cos

Tres consellers units per Trapero
4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Els consellers d’Interior passen, però els comandaments policials es mantenen, tot i que no sempre en primera línia. Això és el que li ha passat a l’actual major de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, que ha reaparegut com un dels principals fitxatges socialistes per a aquest nou mandat a la Generalitat amb el president Salvador Illa. El nomenament encara no s’ha formalitzat, però fonts del Govern asseguren que es materialitzarà els pròxims dies, com va prometre Illa durant la campanya electoral.

A més, aquell mateix dia, durant un debat electoral, Illa va assegurar que Núria Parlon, fins aleshores alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, seria la nova consellera d’Interior. S’espera que formi un sòlid tàndem amb Trapero centrat a acabar amb l’etiqueta de "policia política" que durant molt temps han portat els Mossos a sobre, malgrat que quan sigui designat ocuparà un càrrec polític. Els errors al dispositiu de detenció de l’expresident Carles Puigdemont en la seva reaparició a Barcelona i posterior fuga, i la implicació de diversos agents en la fugida, no ha ajudat a matisar aquesta visió del cos.

El principal repte serà recosir ferides entre els comandaments de Mossos i els agents de base, després que les decisions preses aquests últims anys hagin provocat que creixi la distància entre ells. "Molts atacaven durament la cúpula després del ridícul de la fuga de Puigdemont", assenyalen des de fonts sindicals de la policia catalana a EL PERIÓDICO. Trapero coneix la casa, tot i que el dubte és saber si podrà estar allunyat del dia a dia de les operacions en un càrrec d’aquest rang.

La trajectòria i els vincles

El que queda clar és la seva forta vinculació amb el nou Govern socialista. No només amb Parlon, de qui dependrà el seu treball, sinó també amb uns altres dos consellers que tenen un passat a Interior molt vinculat a Trapero. L’abril del 2013 Ramon Espadaler, llavors conseller d’Interior i ara de Justícia amb Illa, va anomenar Trapero comissari en cap dels Mossos.

Era el primer cap de la policia catalana que havia desenvolupat tota la seva trajectòria als Mossos, exercint diferents tasques, tot i que la seva màxima especialització li va arribar en l’àrea d’investigació criminal. Va ser el 2011, a compte d’una remodelació del llavors conseller d’Interior, Felip Puig. Abans, Trapero havia ingressat a l’Escola de Policia de Catalunya el 1989 i es va estrenar com a agent el 1990 a Girona i Viella.

D’aquí va anar escalant i va anar guanyant condecoracions gràcies al seu treball fins que, el 2008, va ser designat cap de divisió d’investigació criminal i un any després va ser nomenat subcap de la Comissaria General d’Investigació Criminal. El 2013 Espadaler va concedir la direcció de Mossos a Trapero i el 2017, amb el conseller Jordi Jané, va ser ascendit a major.

Els atemptats del 17-A

La carrera policial de Trapero, que va obtenir un ampli reconeixement policial per la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils el 2017, es va veure truncada després de l’1-O i l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. No només va ser destituït, sinó que va afrontar un procés judicial a l’Audiència Nacional per sedició juntament amb la cúpula d’Interior després de la votació independentista i la declaració unilateral d’independència fallida.

En aquest judici va explicar que tenia un pla per detenir Puigdemont en cas d’ordre judicial, que mai va ser executat, però que li va valer l’enemistat de l’independentisme. Els mateixos que el van consagrar mesos abans per la seva actuació durant els atemptats gihadistes el van considerar des d’aleshores un "traïdor".

L’octubre del 2020, Trapero va ser absolt i el llavors conseller d’Interior amb Junts, Miquel Sàmper, va decidir restituir-lo al capdavant dels Mossos en detriment del comissari en cap Eduard Sallent, el principal comandament policial actual, assegurant que el major era "un bon policia" i que tornava a estar al capdavant de la policia catalana per "recuperar l’autoestima del cos". Sàmper és ara el nou conseller d’Empresa i Treball al gabinet d’Illa al capdavant de la Generalitat. El segon amb un passat a Interior, al costat d’Espadaler, i també amb una important vinculació amb Trapero.

Notícies relacionades

El 2021, l’exconseller Joan Ignasi Elena va destituir Trapero al capdavant de Mossos, al·legant que el cessament responia a la voluntat de portar a terme un "relleu generacional", però altres fonts de la conselleria van apuntar que va ser apartat per la seva inflexibilitat a l’hora d’acceptar o acatar recomanacions i ordres polítiques en la gestió i funcionament del cos.

Després de passar tres anys apartat, Trapero torna i sembla que ara la seva figura es reforça, no únicament pel càrrec que ostentarà, sinó també pel suport incondicional que li brinden dirigents del Govern socialista.